Donderdag 24 september zijn de deelnemers van de Onbeperkte Elfstedentocht om 10.00 uur vertrokken vanuit ROC Friese Poort in Dokkum. Vanaf deze plek zetten ze hun tocht voort naar Franeker van 48 kilometer lang.

De Onbeperkte Elfstedentocht
De Onbeperkte Elfstedentocht is een evenement georganiseerd door Stichting Sandy Moves. Dit evenement is 23 september om 12.00 uur van start gegaan in Leeuwarden. De deelnemers zijn die dag tussen 15.00 en 18.00 uur in Dokkum aangekomen. Naar verwachting eindigen ze zondag 27 september vanaf 14.00 uur weer in Leeuwarden. Iedereen met een chronische aandoening of een beperking kan meedoen aan deze tocht. De gehele tocht is 235 kilometer lang die verspreid is over vijf dagen. Het doel van deze Elfstedentocht is om mensen met een beperking de kans te geven om aan een evenement mee te doen in plaats van aan de zijlijn te staan. Ook willen ze meer aandacht in Nederland teweeg brengen voor de toegankelijkheid voor mensen met een beperking.


Het goede doel
De Stichting Sandy Moves wil Leefstijlhuiscentra ontwikkelen, waar mensen kunnen worden begeleid bij het handelen en keuzes maken in de eigen Leefstijl. Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om eigen regie te behouden over ziek zijn, gezondheid en herstel. Op deze plekken is iedereen welkom en hopen ze ook dat het een positief effect op de mensen zal hebben. Hiernaast, hoopt Sandy Moves ook dat mensen een kans krijgen om individuele stappen in beeld te krijgen. Ze werken samen met een onderzoeksteam binnen Amsterdam UMC om dit allemaal mogelijk te kunnen maken.

Deelname
De tocht kan wandelend worden gedaan, op de fiets, de tandem, de rolstoel, de handbike, de scootmobiel of een ander hulpmiddel. Iedere deelnemer kan zelf kiezen hoeveel kilometer hij of zij wil afleggen en in hoeveel dagen. Iedereen kan het op zijn/haar eigen manier doen met een eigen streven. De deelnemers, ook wel Mov.R’s genoemd, kunnen worden gesteund door middel van een donatie voor de Stichting Sandy Moves. Naast deze stichting kunnen de deelnemers zich ook laten sponsoren door zelf ingebrachte doelen.

Tekst & foto’s: Selle Hoogterp