DOKKUM – Het wedstrijdskûtsje van Dokkum heeft een nieuwe schipper: Olphert van der Pol. Zijn broer Wiebe van der Pol wordt zijn adviseur. Verder blijft de bemanning vrijwel gelijk. Van der Pol volgt Kees van der Kooij op die sinds 2016 schipper was van het Dokkumer skûtsje Ebenhaëzer.

De 39-jarige Olphert van der Pol uit Sneek heeft veel ervaring in de skûtsjewereld. Zo was hij jaren bemanningslid van de Sneker Pan waar hij ook adviseur is geweest. Ook voer hij mee met het skûtsje van Lemmer en de laatste tijd was Van der Pol actief bij het Huzumer skûtsje. Hij is echter nog nooit schipper geweest. ,,Ik zie dit als een mooie uitdaging. Mijn droom is om ooit schipper te worden bij de SKS. Ik kom namelijk uit een schippersfamilie, dus de mogelijkheid is er. Maar ik wil eerst vooral ervaring opdoen. Ik hoop bij het Dokkumer skûtsje veel te leren en mee te draaien in de top’’, zegt de nieuwe schipper die van jongs af aan al skûtsjeliefhebber in hart en nieren is.


Onderhoudsbeurt

Voorzitter Hylke Heidstra van het wedstrijdskûtsje van Dokkum is blij met de gebroeders Van der Pol aan boord. ,,Het is goed dat er weer een frisse wind door de Ebenhaëzer waait.’’ Niet alleen de schipper is nieuw. Het skûtsje zelf wordt momenteel volledig gerestaureerd. Het schip was echt aan een onderhoudsbeurt toe. Als alles goed gaat, is het schip in maart weer klaar. Dan beginnen de trainingen. Heidstra: ,,Onze eerste skûtsjewedstrijd zal die van Lemmer Ahoy zijn. Het is lastig in te schatten hoe we dit jaar presteren. Stiekem hopen we op een plekje in de top 5 tijdens de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen. Daar doe je het uiteindelijk voor.’’

De Ebenhaëzer wordt momenteel compleet gerestaureerd.

De Ebenhaëzer wordt momenteel compleet gerestaureerd.