Concentreren is op dit moment erg belangrijk voor veel mensen. Thuiswerkers met kinderen die niet op vakantie zijn geweest bijvoorbeeld, hebben het zwaar. Maar ook Dokkumse scholieren die na een lange rustperiode weer aan de bak moeten doen de komende tijd niets anders. Kun je wel een steuntje in de rug gebruiken als het gaat om concentratie? Lees je eens in op het gebied van Nootropics.

Wat zijn nootropics?
Nootropics is een moeilijk woord voor concentratie pillen of voedingssupplementen die je prestaties verbeteren. Je kunt ze overal kopen. In een gezondheidswinkel, de drogisterij of een online smartshop bijvoorbeeld. Capsules met natuurlijke ingrediënten die je brein even op scherp zetten zijn handig in tijden als deze. Bijvoorbeeld als je al weken thuiswerkt en de muren op je af komen. Of dat je na lange tijd weer met je neus de boeken in moet.


Denk bijvoorbeeld aan het stofje cafeïne. Iets dat we allemaal kennen van ons dagelijkse bakje koffie. Het is een natuurlijke stof en komt vaak voor in nootropics of concentratie pillen. Helaas is het lichaam van veel mensen gewend aan cafeïne, waardoor de stof niet meer doet wat het eigenlijk zou moeten doen: namelijk je concentratie of prestaties verbeteren. Gelukkig zijn er in de natuur nog veel meer stofjes als cafeïne te vinden. Wat veel mensen niet weten is dat in nootropics veel van deze stoffen te vinden zijn. Ook zo benieuwd naar dit soort concentratie pillen? Verderop maken we een mooi lijstje.

Niet verwarren met ongezonde middelen
Ook al lijkt het verhaal van nootropics toch vrij duidelijk te zijn. Veel mensen reageren nog steeds met argwaan op het idee om het eens te proberen. Dat komt omdat nootropics soms geassocieerd worden met middelen als ritalin, waarvan bekend is dat veel studenten het gebruiken om prestaties te verbeteren. Dit soort medicijnen zijn vaak niet natuurlijk en kunnen bij verkeerd gebruik vervelende bijwerkingen hebben. Nootropics die je in een gezondheidswinkel, drogist of online smartshop koopt, zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en hebben deze bijwerkingen niet. Ze zijn legaal (gebruik en verkoop van Ritalin zonder doktersrecept is dat niet), volkomen veilig en niet verslavend.

Neem bijvoorbeeld het stofje Rhodiola rosea. Het werkt als een zogenaamde adaptogeen. Dat wil zeggen dat het je lichaam en geest net even anders aan het werk zet in bepaalde situaties. Ervaar je bijvoorbeeld stress of vermoeidheid? Dan kan Rhodiola rosea je helpen om dingen toch op een rijtje te krijgen, zonder verder ongezonde invloed te hebben op je lichaam. Volledig op natuurlijke wijze dus. Iets heel anders dan Ritalin-achtige medicijnen uit de apotheek.

Een aantal nootropics op een rij
Om een idee te krijgen van nootropics hebben we een aantal populaire pillen en capsules uit de gezondheidswinkel op een rij gezet.

● Lion’s Mane Paddenstoel: we beginnen met een hele bijzondere nootropic. Namelijk de Lion´s Mane medicinale paddenstoel. Deze zwam heeft een bijzonder positief effect op je zenuwstelsel, hersencellen en cognitieve functies. Ook profiteer je van de hoge dosis vitaminen en mineralen. De Lion’s Mane groeit gewoon in de natuur en wordt dus ook gebruikt in nootropics. Het supplement heeft de wetenschappelijk bewezen werking dat het super goed is voor je geheugen, concentratie en alertheid. Daarom werkt de paddenstoel zo goed bij werken, leren en studeren. 100% veilig en biologisch.

● De Studeerpil: een nootropic bij uitstek, speciaal voor studenten. Ingrediënten in deze capsules zoals Rhodiola rosea, L-Theanine en Mucana pruriens zorgen voor extra brandstof voor je brein tijdens het studeren. Je kunt je veel beter focussen door deze natuurlijke stoffen. Ook je geheugen werkt beter en je kunt je beter concentreren. Uitstekend voor toetsen of tentamens.

● Mindscopic Clear Focus: wil je naast een betere concentratie, meer focus en een flinke dosis vitaminen (B3, B5 en B12) je ook een stukje beter voelen? Dan is deze nootropic heel erg geschikt. Want van Mindscopic Clear Focus wordt gezegd dat het je gemoedstoestand verbetert. Kortom: word je even moe en chagrijnig van het harde werken? Dan kan Mindscopic je helpen! Deze capsules wonnen zelfs prijzen voor de op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde formule.

Naar de winkel of online smartshop
Zoals gezegd kun je voor nootropics naar de betere drogisterijen of gezondheidswinkels. Medewerkers staan vaak klaar om je te helpen en te adviseren. Ook bij de online smartshop vind je vaak een reusachtig aanbod en kun je zelf op onderzoek uit. Omdat de concentratie pillen nogal gecompliceerde producten zijn, kun je namelijk over elke nootropic ontzettend veel informatie vinden. Surf bijvoorbeeld naar Dutch-Headshop en neem zelf een kijkje tussen de vele nootropics.