De jaarlijkse kranslegging en herdenking van 22 januari 1945 vindt dit jaar online plaats. Het programma wordt op vrijdag 22 januari om 10.00 uur online uitgezonden via www.dockinga.nl/herdenking.

76 jaar geleden
Het is dit jaar 76 jaar geleden dat 20 willekeurige gevangenen uit gevangenissen in Leeuwarden en Groningen zijn omgebracht aan de Woudweg in Dokkum. Ieder jaar worden de slachtoffers herdacht met een bijeenkomst bij het monument aan de Woudweg. Deze massa-executie was de grootste die is plaatsgevonden in de provincie Fryslân. Op 19 januari 1945 zouden drie arrestanten worden overgebracht naar Leeuwarden. Een van hen was de apotheker dr. Pieter Engelbertus Gunster. In zijn apotheek was het hoofdkantoor van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten gevestigd. Om Gunster te bevrijden hebben verzetsstrijders de arrestantenwagen bij het dorp Valom gedwongen te stoppen. Een lid van het Sonderkommando Albrecht uit Leeuwarden werd bij deze overval gedood, evenals de Belgische chauffeur. De wraak van Kommando Albrecht was meedogenloos.


Met de grond gelijk maken
Aan de Woudweg werden twintig gevangenen, zonder enige vorm van proces neergeschoten. Vlak voor de bevrijding van mei 1945 heeft het hoofd van de Sicherheitspolizei und Sicherheitsdienst in Leeuwarden ook serieus overwogen de plaats Dokkum met de grond gelijk te maken. De enige getuige was burgemeester Jonker. Hij werd door de Duitsers gedwongen de executie van de twintig mannen bij te wonen en hij moest naderhand de families inlichten en alles regelen tot de uiteindelijke gezamenlijke begrafenis aan het Damwâldsterreedsje een paar dagen later.

Dit jaar online
In verband met COVID-19 kon er dit jaar helaas geen fysieke herdenking worden georganiseerd. De gemeente Noardeast-Fryslân en het Dockinga College hebben daarom een passend programma gemaakt. Hierin worden de slachtoffers herdacht samen met betrokkenen en familie. De kranslegging werd op donderdag 21 januari 2021 opgenomen en vrijdag 22 januari om 10.00 uur uitgezonden.