Voor de 69e keer werd woensdagmorgen de herdenking van de 22ste januari 1945 aan de Woudweg in Dokkum gehouden. Het is dit jaar 69 jaar geleden dat 20 willekeurige gevangenen uit gevangenissen in Leeuwarden en Groningen zijn omgebracht aan de Woudweg in Dokkum. Deze massaexecutie was de grootste die in de provincie Fryslan heeft plaatsgevonden.

Waarom 20 mannen werden doodgeschoten
Op 13 januari 1945 ontdekte de bezetter wapens op een boerderij in de buurt van het afwerpterrein onder Aalsum bij Dokkum. In de omgeving volgde een reeks arrestaties. Op 19 januari zouden drie arrestanten worden overgebracht naar Leeuwarden. Een van hen was de apotheker dr. Pieter Engelbertus Gunster. In zijn apotheek was het hoofdkantoor van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten gevestigd. Hier werden geregeld vergaderingen gehouden. Om Gunster te bevrijden hebben verzetsstrijders de arrestantenwagen bij het dorp Valom gedwongen te stoppen. Een lid van het Sonderkommando Albrecht uit Leeuwarden werd bij deze overval gedood, evenals de Belgische chauffeur. De Duitse Grundmann wist te ontkomen. De gearresteerde Gunster, die een schotwond in zijn knie had, kon worden bevrijd. De wraak van Kommando Albrecht was meedogenloos. Aan de Woudweg werden twintig gevangenen, zonder enige vorm van proces, neergeschoten.


Direct na de oorlog werd op de fusilladeplaats een kruis geplaatst. In 1965 is dit kruis verwerkt in het huidige beeld. Ieder jaar wordt er een herdenking georganiseerd, in samenwerking met het Dockinga College. Dit jaar werd eerst een krans gelegd door wethouders Sicco Boorsma en Albert van der Ploeg bij het monument aan de Noorderdwinger. Na het openingswoord door dhr. H. Stam en een gedicht van Dongeradichter Marja van der Veen, werden de namen van de slachtoffers genoemd. Er werd daarna een krans gelegd door Lieuwe van der Kooi en Alies Hovinga uit klas 2C van het Dockinga College. De andere krans wordt gelegd door burgemeester M.C.M. Waanders en de heer J.J. Blom van het comité tot herdenking van de 22ste januari 1945.

De namen van de twintig slachtoffers luiden:
D. Adler
H.E. Blaauw
H. Boersema
J.W. Bukers
J. van Dijken
J. Duursma
A. Frensdorf
H.I. van Gelder
A. Heijdenrijk
L. Hulshoff
H.F.W. Krohne
H. Krolis
H. Lommert
E. Meinsma
W. Moorman
G. Postma
J. Ruinen
A.E. Sachs
F. Walters
H. Woldring