Maandag 17 juni zal de eerste repetitie van de muziekvoorstelling ‘De Fury fan Dokkum’ en de kracht fan ferset plaatsvinden. “Momenteel zijn we bezig met de casting van kleine rollen zoals figuranten, zangers en dansers,” vertelt Sjoek Nutma, producent van ‘De Fury fan Dokkum’. De inhoud en muzikale teksten van de muziekvoorstelling zijn volledig geschreven. Ook de hoofdrolspelers zijn bekend; Hendrik van Bra wordt gespeeld door Boy Ooteman en Katrina Foppes Posthuma door Nynke Heeg. Gedurende de muziekvoorstelling volg je het verhaal van Hendrik en Katrina tijdens de grootste ramp die Dokkum ooit trof, de Waalse Furie in 1572. Van 12 tot en met 22 september is de voorstelling ‘De Fury fan Dokkum’ en de kracht fan ferset te zien in de Bonifatiuskapel in Dokkum.

Stand van zaken
Vanaf 17 juni zullen de eerste repetities voor het theaterspektakel plaatsvinden. Vanaf dat moment zal het team het theaterstuk bijschaven om tot het mooiste eindresultaat te komen. Het bestuur is sinds begin dit jaar bezig met het aanvragen van subsidies, fondsenwerving en sponsoring. “Maar ook toestemming om het evenement te organiseren en veiligheid zijn belangrijke kwesties waar we ons mee bezighouden,” vertelt Nutma over waar de organisatie zich mee bezighoudt. Sjoek Nutma afkomstig uit Dokkum was tijdens de vorige producties ook producent. Er wordt veel tijd besteed aan het naar voren brengen van het gevoel (van Dokkum), een duidelijke regionale kleur en de taal die gesproken wordt. Zo is er een audiobestand gecreëerd voor de acteurs om te oefenen met de Friese taal en het Dokkumers. In de muziekvoorstelling zal er een muziekstuk te beluisteren zijn in het Nederlands, Fries en Dokkumers.

Waar gaat het over?
De muziekvoorstelling gaat over het gewapende verzet tegen de Spaanse overheersing. Dokkum had zich aangesloten bij de geuzen, maar dat namen de Spaanse troepen en Waalse huurlingen hen niet in dank af. Van 12 tot en met 15 september 1572 namen ze plunderend en moordend de stad in om de geuzen en de pro-Willem van Oranjebevolking te verjagen. Honderden burgers en boeren werden afgeslacht, de stad is geplunderd en uiteindelijk in brand gestoken. Huisarts Hendrik van Bra schreef een ooggetuige verslag waaruit Bouke Oldenhof (scriptschrijver) het script op heeft gebaseerd. Hij ontdekte diverse thema’s die overeenkomen met de tijd waarin wij nu leven. Stichting NOF Producties wil eigen verhalen vertellen, verhalen die directe relatie hebben met waar mensen in Friesland wonen en werken. “Zodat we kunnen laten zien hoe trots je mag zijn dat we in deze regio leven,” aldus Sjoek.

Hedendaagse thema’s zoals oorlog, feminisme en vooral liefde
Het theaterstuk heeft meerdere herkenbare hedendaagse thema’s ondanks dat het zich in 1572 afspeelt. “Toen der tijd is een hele stad uitgemoord en tegenwoordig zie je dit soort oorlogsmisdaden nog steeds gebeuren, denk aan Oekraïne,” vertelt Sjoek, maar dit is niet het belangrijkste in het verhaal. “Het verhaal gaat over de relatie tussen mensen, feminisme, veranderde genderrollen en over de liefde.” Volgens Sjoek kun je niet laten zien hoe gruwelijk een oorlog is, maar dit wel laten voelen. “De pijn en liefde, deze emoties kunnen we in het theater op een ontroerende manier vertolken.”

“Ik werk momenteel veel in Hilversum bij de omroepen. Maar het vertellen van verhalen uit de regio en het teweegbrengen van emoties blijf ik van belang vinden in mijn werk.”

Bonifatiuskapel
De Bonifatiuskapel dient als locatie voor de muziekvoorstelling, net zoals dat voorgaande jaren gebeurde met de voorstellingen Bonifatius en Titus Brandsma. “De Bonifatiuskapel is een unieke plek, het is een soort amfitheater.” Bezoekers krijgen het gevoel alsof ze deel zijn van de muziekvoorstelling. De kapel is open maar als bezoeker zit je bedekt. Hierdoor hoor je geluiden van de buitenlucht en schijnt er natuurlijk licht. Deze natuurlijke aspecten moeten ervoor zorgen samen met de aankleding en het ombouwen van de Bonifatiuskapel dat je meegesleept wordt in het verhaal. “Daardoor kom je in die scène terecht vol passie, vuur en liefde. We gaan de muziekvoorstelling zo maken dat het publiek onderdeel is van het toneelstuk. Hoe? Dat blijft een verrassing!”

 “Aan het einde van de muziekvoorstelling hoop ik dat we mensen hebben kunnen laten verbinden. Dat ze denken dit is de grond waarop wij samenleven en de verschillen, die doen er niet toe.”

Kaarten voor de muziekvoorstelling ‘De Fury fan Dokkum’ zijn verkrijgbaar. Ben je geïnteresseerd geraakt in het muziektheaterstuk? Kijk dan voor meer informatie op de website nofproducties.nl

Foto: Marit Anker