Herman Bakker
In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Herman Bakker, eigenaar van Herman Bakker Businesscoaching.

Wie ben je en hoe oud ben je?
Herman Bakker, 50 jaar. Dus ik zit op de helft 😉

Wat doe je?
Sinds april ben ik voor mezelf begonnen: ik adviseer en ondersteun bij verschillende organisaties het management.

Wat heb je met Dokkum?
Ik ben hier geboren en getogen, mijn hele familie komt uit Dokkum. Tussen 1996 en 2003 heb ik na mijn HEAO-studie een paar jaar in Utrecht gewoond voor het werk, maar daarna ben ik toch weer terug gekeerd naar Dokkum. Terug naar de Watertoren. Ik heb nog steeds mijn vrienden van ruim dertig jaar geleden. Zo spelen we nog jaarlijks met deze vriendengroep het Kerstzaalvoetbaltoernooi.

Het mooiste plekje van Dokkum is:
De bolwerken, je kan er zo lekker over hardlopen.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
De herontwikkeling van het Harddraverspark. De hekwerken, ach eigenlijk alles is gedateerd!

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… prima geregeld nu.
Dokkum is over tien jaar… nog steeds hetzelfde mooie stadje als nu maar dan met nog meer gezelligheid en activiteiten voor de toeristen en de burgers. Daarvoor zouden we bijvoorbeeld de binnenstad nog wel autoluwer kunnen maken. Dan hebben de toeristen, die toch in het midden van de straat lopen en om zich heen kijken naar al het moois van Dokkum, nog meer vrijheid.
De nieuwe markt is… mooi gelukt! Laten we hopen dat hij nu zo blijft. Ik denk dat het inmiddels de vierde ‘nieuwe’ Markt voor mij is…

Tien vragen, speciaal voor jou:

Verliefd/verloofd/getrouwd?
Al twintig jaar een relatie en samenwonend met Hannie en we hebben samen twee kinderen: zoon Rudmer van 17 jaar en dochter Marit van 15 jaar.

Je hebt een eigen bedrijf in businesscoaching. Hoe is dat zo tot stand gekomen?
Ik ben altijd onderdeel geweest van andermans plannen en afgelopen voorjaar besloot ik voor mezelf een stuk ontwikkeling aan te gaan. Ik heb de afgelopen jaren bij meerdere bedrijven gewerkt, zo had ik zestien jaar lang diverse functies binnen Stiho (groothandel in bouwmaterialen, hout en plaat). Vanuit Stiho Nieuwegein zette ik een vestiging in Groningen op, daarna was ik nog logistiek manager in Zwolle waar ik steeds meer de organisatorische kant op ging. De reistijd naar Zwolle begon me steeds meer tegen te staan en zo kwam ik bij Probo terecht waar op dat moment twintig mensen werkten. Ik heb daar mee mogen werken aan de eerste groeispurten van Probo waarvan ik heel veel heb geleerd. Door deze enorme groei veranderde mijn rol binnen het bedrijf en merkte ik dat ik wat anders wilde.

Vanuit mijn netwerk was ik veel in gesprek met ondernemers, van hen hoorde ik steeds vaker dat ze mijn ervaringen wel wilden gebruiken en zo kwam het idee van mijn bedrijf tot stand. Ik kan goed organiseren en mensen inschatten en zo zien waar ze binnen een organisatie het beste tot hun kracht komen.

Is er voor een businesscoach wel genoeg werk in het noorden van Nederland?
Zeker wel! Ik focus mij voornamelijk op de kleinere bedrijven in de maakindustrie en die zijn hier genoeg in de regio. Het bedrijf, de ondernemer moet er wel aan toe zijn om iemand toe te laten in het bedrijf. Om iemand mee te laten kijken. Het zijn overigens vaak geen bedrijven waar het slecht gaat, het gaat juist vaker om bedrijven die een (enorme) groei doormaken waar ik meehelp om een stukje bewustwording te creëren.

De loyaliteit hier in Noardeast Fryslân gaat heel ver! De ondernemers hier zijn best bescheiden. Dat mogen we hier best wel eens van ons af schudden. Daarnaast mogen we echt trots zijn op een nieuwe generatie jonge ondernemers die enorm goed zijn voor de Dokkumer samenleving. Zij zorgen middels het organiseren of sponsoren van verschillende activiteiten voor een prachtig bruisende stad. Deze ondernemers mogen we als samenleving wel eens wat meer in het zonnetje zetten!

Hoe ziet een traject bij jou er globaal uit?
Alles begint vanuit inzicht. Dan gaan we de route bepalen en deze route volgen. Dat inzicht ontbreekt soms bij ondernemers, vaak creatieve mensen, die gelijk plannen uitvoeren en te weinig de tijd nemen om na te denken over de organisatie op lange termijn. Onder andere middels interviews probeer ik dit te ontdekken: ik ben heel laagdrempelig en kan me goed verplaatsen in de mensen van zowel de werkvloer als het management. En ik sta voor: verandering begint bij jezelf. Als je dat door hebt…

Welk advies geef je het meest aan directies en management? Oftewel: wat is het meest voorkomende ‘probleem’?
Ik zie vooral veel eilandjes binnen bedrijven, waar iedereen zijn stinkende best doet. Op dat eigen stukje gaat het vaak heel goed, maar het ‘procesdenken’ mist. Doordat die verbindende factor er niet is duurt het proces vaak langer en komt er ruis in de communicatie. Dus ben ik voor meer samenwerking en warme overdrachten tussen verschillende afdelingen.

Wilde je altijd al eigen ondernemer zijn?
Nee! Ik mocht graag in de schaduw lopen: laat iemand anders de plannen maar bedenken en dan voerde ik ze wel uit. Nu was het een mooi moment om daar verandering in te brengen. Om mijn eigen plan te maken, mijn eigen focus en daar naar te handelen.

Welk advies zou je willen geven aan jonge ondernemers die ook voor zichzelf willen beginnen?
Dat je vanuit je kracht en eigen talent moet functioneren en je eigen rol beschouwen. Daarmee bedoel ik dat je jezelf af moet vragen: waar ben ik goed in en wat zijn mijn blinde vlekken? Daarmee kom ik weer terug op het inzicht en de route bepalen en volgen. Zo’n zelfreflectie mag je echt wel halfjaarlijks doen: wie ben ik? Dat is zo leerzaam!

Heb je tijd voor hobby’s en sporten?
Zeker; ik voetbal in het 45+ team van de plaatselijke trots VV Dokkum. Verder ben ik nog wel eens scheidsrechter, ga ik naar de sportschool en mag ik graag hardlopen. Ook doe ik vrijwilligerswerk bij Stichting Altijd Doen en ben ik penningmeester bij de voetbalvereniging.

Je bent ook beheerder van Vriendenclub De Stuverkes VV Dokkum, wat houdt dat in?
Dat hoort bij mijn taak als penningmeester, deze club is eigenlijk een samenvoeging van een vriendenclub die de sympathisanten van de voetbalclub zijn. Met onder andere de opbrengsten van onze wedstrijdtoto verzorgen we de financiële middelen voor de jeugdactivtiteiten of grotere eenmalige uitgaven van de club.

We gaan weer richting de Sinterklaastijd, we zien veel Sint-foto’s op je Facebook….. Vertel!
Dat klopt. Af en toe ben ik Sinterklaas bij bijvoorbeeld Probo. Het zal wel aan mijn stem liggen… Bovendien begin ik wel te praten wanneer ik een microfoon in mijn handen krijg!

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Ik lees nog lekker de krant.
In de auto of op de fiets? Op de fiets.
Online shoppen of de stad in? De stad in.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien? Foke Dijkstra