Het is eind september, dat betekent dat langzaam maar zeker het bockbier in huis gehaald wordt. Bonifatius Stadsbrouwerij ontwikkelde een nieuw biertje, de Dokkumer Bock en zocht uit wanneer je spreekt van bockbier en waar het bockbier vandaan komt.

Duitse oorsprong
Van oudsher is bockbier een echt Duits feestbier, want het was namelijk het eerste brouwsel na de oogst van tarwe of gerst aan het einde van de zomer. Nadat de pas geoogste tarwe of gerst gemout was, kon het gebruikt worden voor het brouwen van bier, dit brouwsel was rond de herfst drinkbaar. De naam ‘bockbier’ vindt zijn oorsprong in het Duitse stadje Einbeck, zo luidt de populairste theorie. Aannemelijk, want in dit Nedersaksische stadje liggen tevens de wortels van bockbier. In de middeleeuwen was Einbecker bier zeer populair binnen en buiten de stadsmuren van de stad. Maar doordat het voor ander steden erg duur was om Einbecker bier te importeren, probeerde zij het zelf te brouwen, zo waagde ook het Hofbräuhaus in het Beierse München een poging. Maar hoe hard de brouwers ook probeerden, hun brouwsels haalden het niet bij het origineel. Daarom werd Rond 1612 een Einbeckse brouwer ingeschakeld om het Einbecker bier te brouwen, hij stelde niet teleur. ‘Einbecker bier’ werd op z’n Beiers uitgesproken als ‘Ainpöckisch Bier’, verkort tot ‘Ainpöck’ wat ten slotte resulteerde in ‘Ein Bock’, iets dat je vandaag de dag nog in mening kroeg terug hoort.


Nederlands bockbier
Het verhaal van bockbier in Nederland begint met een Amsterdammer genaamd Camphuynder die op 11 april 1843 in het Handelsblad aankondigt een ‘Münchener specialiteit’ te verwachten. Vanaf dat moment was bokbier een vaste naam op de bierkaarten van cafés door het hele land. De eerste bok van Nederlandse bodem komt voor de rekening van A. Alingh Bulthuis, die op 11 februari 1853 liet weten een nieuwe beierse brouwerij te zijn begonnen: De Struisvogel.

In de jaren tachtig van vorige eeuw is bockbier wederom herontdekt door bierminnend Nederland. Deze populariteit van bockbier is mede te danken aan de vele evenementen die in het teken staan van bockbier. Het werdt dus tijd dat Dokkum ook een eigen Bockbier zou krijgt en die is er nu, de Dockumer Bock van Bonifatiusbier.