Dokkumer vragenuurtje: Salvatore Apuzzo

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Salvatore Apuzzo, ik ben 34 jaar en ik ben trotse vader van een dochter, die Italiaans, Engels, Nederlands en Fries spreekt. Ik werk in horeca. Ik ben mede-eigenaar van restaurant De Waard van Napels in Dokkum, samen met Michael Roest. Ik sta aan de voorkant van het restaurant, wat betekent dat ik me bezighoud met gastvrijheid en de wijn spijs beleving. Dat is namelijk mijn passie: gastvrij zijn en kennis van mooie wijnen overbrengen op gasten. Mensen een goed gevoel geven, daar draait mijn werk om. Sinds een paar jaar ben ik ook docent bij horecavakschool Firda in Sneek. Daar geef ik een keer per week praktijklessen aan studenten van de opleiding Manager/ondernemer horeca. Nederlands heb ik mezelf aangeleerd, door televisie kijken en gewoonweg spreken met mensen. De Friese taal is een ander verhaal. Ik versta het wel, maar ouderwets Fries vind ik wel heel moeilijk.
Wat heb je met Dokkum?
Ik woon nu tien jaar in Dokkum. Dokkum vind ik een super mooie stad, met in de zomer veel leuke toeristen. Een stad die zich wil laten zien. De ondernemers doen het goed en onderling zijn er mooie samenwerkingen. Daarnaast hou ik van de Admiraliteitsdagen en ik geniet van de bloemen die ik hier overal zie buiten. Dokkum stal mijn hart door de rust die ik hier vond. Zelf kom ik uit Napoli, een grote stad. Hier is geen file en er heerst weinig criminaliteit. Ik voel me hier thuis.
Het mooiste plekje van Dokkum is?
Het mooiste plekje van Dokkum is bij de Bolwerken. In de zomer picknick ik er graag in het gras met mijn dochter. Dat is wat mij betreft het ansichtkaartje van Dokkum.
Welk plekje in Dokkum zou jij veranderen om de stad mooier te maken?
Iedere stad of dorp heeft wel iets leuks voor kinderen, bijvoorbeeld een speelparadijs als Ballorig. Waar je naar toe kunt trekken met slecht weer, want dat is het hier bijna altijd. Buitenspeeltuinen zijn er wel, maar ik mis iets voor kinderen, met name oudere kinderen. Daarom reizen wij zelf vaak naar Leeuwarden of Drachten als het slecht weer, is om daar wat leuks te ondernemen.
Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… moeilijk, er zijn niet genoeg parkeerplaatsen.
Dokkum is over tien jaar… nog rijker en een betere toeristentrekker tijdens de winter!
De nieuwe Markt is… op zich mooi, maar trekt te weinig mensen. Er mag meer georganiseerd worden.
En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:
Hoe ben je restauranteigenaar geworden van De Waard van Napels?
Ik werkte al vijf jaar voor Michael. Eerst in de waard van Ternaard en daarna de Waard van Dokkum. Ik was zijn maître en sommelier. Ik vond Michael een eerlijk en vakkundig persoon. Toen Corona kwam, was mijn eerste gedachte: ik moet stoppen met de horeca. Mijn droom was altijd al om een Italiaans restaurant te beginnen. Twee jaar geleden kwam het pand, waar D'Angelo toen nog in gevestigd zat, vrij. Michael en ik zagen dit als een mooie kans om hier ons eigen restaurant in te beginnen. Dat plan werd uiteindelijk werkelijkheid en in vijf à zes maanden tijd hebben we plannen gemaakt en zijn we naar Italië gereisd. Daar deden we inspiratie op, we proefden en we bekeken met eigen ogen hoe Italiaans eten werd bereid. En inmiddels hebben we al bijna twee jaar ons eigen restautant in de binnenstad van Dokkum: De Waard van Napels. De tijd gaat snel!
Hoe is de samenwerking tussen jou en Michael Roest?
Michael zijn kracht ligt bij de Franse/Internationale keuken. Maar door onze jarenlange samenwerking heb ik hem besmet met het Italiaanse virus. We wilden met traditionele recepten te werken, maar daar dan onze eigen draai aan te geven. Ze besloten we de Italiaanse en Friese keuken te combineren. Michael en ik bundelen onze krachten, bedenken te gekke ideeën samen en maken er altijd een feest van in de keuken. In de keukenwereld is het algemeen bekend dat Michael hartstikke goed kan koken. Hij krijgt veel waardering, zeker hier. We hebben samen mooie ambities, maar we hoeven niet perse een Michelinster. Van Gault & Millau, een internationale gastronomiegids, kregen we dertien van de twinttig punten, iets waar we best heel trots op zijn. En dat na twee jaar al. Maar we willen graag verder groeien. Bovenal blijven we gewoon onszelf en streven we naar kwaliteit voor een goede prijs. Ons doel is vooral om zoveel mogelijk Dokkumers, toeristen en mensen uit de regio kennis te laten maken met onze Italiaans-Friese keuken!
Wat vind je het leukste aan je werk als gastheer?
Ik word echt blij als ik mensen zie genieten. Met een goede recensie ben ik het meest tevreden. Na een slechte recensie ben ik echt teleurgesteld. Ik steek echt alle tijd en energie in de zaak, maar als iets onterecht is, is dat wel moeilijk om te accepteren. Vooral nu je op het internet van alles kunt schrijven. Maar met positiviteit komt alles goed.
Hoe zorg je er als gastheer voor dat mensen een onvergetelijke avond hebben?
Mijn doel is om gasten een mooie ervaring mee te geven. Dit kan alleen met een goede basis in huis. Dus goed eten, goed drinken en goede service van topkwaliteit. Als je deze aspecten niet in huis hebt, zal de gast nooit een onvergetelijke avond hebben. Als de service geweldig is, maar je serveert een wijn die al twee dagen open is, waardoor deze zuur en bitter smaakt, zal een gast dit nooit lekker vinden. Als gastheer vertel ik het verhaal achter de wijnen en de ingrediënten. Zo creëer je een beleving. Als je in het buitenland op vakantie bent en je gaat daar uit eten, is dat makkelijker, want je bent immers al in de juiste sferen. Maar voor de klanten hier is het moeilijker om zo’n prachtige ervaring te geven. Mijn kwaliteiten zijn: sociaal en gastvrij zijn en af en toe kritiek of feedback accepteren. Na een fout moet je leren en daar groei je weer van.
De Italiaanse en Friese keuken combineren, hoe doe je dat dan precies?
Een voorneeld: op onze herfst-/winterkaart stond gnocchi van boerenkool met langoustine en citroen. Gnocchi is een Italiaans gerecht dat wordt gemaakt van aardappel en bloem. Maar wij maken de gnocchi van boerenkool. Dit is natuurlijk typisch Fries. Het is een zachte, groene pasta. De vis waarmee we werken, halen we bij Jan en Barbara vandaan, twee ondernemers die een duurzame visserij hebben op Lauwersoog. Topkwaliteit! Verder hebben we een Napolitaanse pizzaoven gemaakt van vulkanisch steen van vulkaan Vesuvius (deze ligt aan de westkust van Italië, ten zuidoosten van Napels). Deze oven weegt zo’n 1500 kilo. Hij is met de vrachtwagen gebracht en we moesten de ramen van het pand er tijdelijk uithalen, om de oven te kunnen plaatsen. Maar dan heb je ook wat! Hij blijft nu voor altijd hier.
Daarnaast ben je docent aan de horecavakschool in Sneek, hoe vind je het om les te geven?
Het eerste jaar was ik erg zenuwachtig ,omdat ik de Nederlandse taal niet goed beheerste en studenten van 16-18 jaar zijn een pittige doelgroep. Maar ik vind het mooi om te zien als studenten een passie hebben voor de horeca. Als ik zie dat iemand echt ambitie heeft, wil ik ook al mijn kennis overdragen. De lessen die geef variëren. De ene keer geef ik een cocktail workshop, de andere keer een cappuccino workshop, of een les over gastvrijheid, flamberen aan tafel, oesters openen, noem maar op. Doordat ik de Nederlandse taal nog niet goed genoeg beheers kan ik geen theorielessen geven. Maar dus wel hele leuke praktijklessen. Ik ben erg trots op mijn studenten, als ze bijvoorbeeld genomineerd worden voor prijzen. De laatste jaren zijn er helaas wel steeds minder studenten, dat is een groot probleem voor de horeca. Iedereen wil uit eten, maar dan moeten er toch ook gastvrouwen en gastheren zijn? We willen toch niet met robots werken?
Waar word je nog meer gelukkig van?
Mijn dochter blij zien, lekkere wijnen en goed eten. Maar sinds ik een eigen onderneming heb, kom ik eigenlijk amper de deur uit. Ik heb co-ouderschap met mijn ex-partner, dus als ik mijn dochter twee dagen in de week zie, dan spendeer ik die tijd met haar. Wat ik heel leuk vind is om samen met haar naar Ameland te gaan, lekker samen het eiland verkennen. Maar ik ga ook graag met mijn dochter naar Italië, om mijn land van herkomst aan haar laten zien. Ik móet echt twee keer per jaar naar Italië. Even de Italiaanse lucht ruiken, dat maakt mij blij. Dan laad ik weer helemaal op! Ik hou van Friesland, maar ik blijf natuurlijk een Italiaan. Ik droom over mozzarella en al het lekkere eten daar.
Wat zijn je hobby’s?
Verzamelen van vintage horloges, voetbal kijken, hardlopen en vechtsport. Kickboksen is echt mijn passie, ik heb ook een bokszak thuis. Vroeger ging ik graag te vissen.
Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online, het is makkelijker. Ik ben zeer geïnteresseerd in politiek en cultuur.
In de auto of op de fiets? Altijd in de auto, ik fiets nooit. Het is te koud in Nederland om te lopen of fietsen.
Online shoppen of de stad in? De stad in, zodat ik kleding kan passen.
Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Ik denk dat hij Mustafa Youssef heet, hij heeft een telefoonwinkel hier in Dokkum genaamd Daily Phones, tegenover de oude Primera. Het is een lieve en vriendelijke jongen. Een ondernemer, maar je hoort weinig over hem. Ik heb heel veel vrienden die ik zou kunnen uitnodigen voor deze rubriek, maar deze jongen verdient het!