In en om Sionsberg aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum gebeurt van alles op het gebied van zorg. Om al die verhalen een plekje te kunnen geven, heeft online stadskrant in-dokkum.nl de rubriek ‘Rondom Sionsberg’. Hier komt iedere keer een verhaal van Sionsberg aan bod. In deze editie vertelt internist Shahan Hovsibian over de afdeling Interne Geneeskunde van Sionsberg.

De interne geneeskunde heeft veel verschillende differentiaties en Shahan Hovsibian is opgeleid tot internist-nefroloog. Met dat specialisme werkte Hovsibian in Amsterdam UMC. “Graag wilde ik eens wat breder binnen het specialisme interne geneeskunde na lange tijd vooral veel nefrologie, vandaar dat ik op zoek was naar een functie in de algemene interne geneeskunde. De vacature bij Sionsberg sprak me aan en sinds een aantal weken werk ik van woensdag tot en met vrijdag als internist bij Sionsberg, mijn woonplaats is nog steeds Amsterdam. Dokkum bevalt goed voor drie dagen per week!”

Verschillen met medisch ziekenhuis
“Er zijn natuurlijk veel verschillen tussen Sionsberg en een medisch ziekenhuis in Amsterdam waar iedereen zijn eigen differentiatie heeft. Hier in Dokkum draai ik vrijwel uitsluitend spreekuren, waar in een groter ziekenhuis de internist ook vaak afdelingen aanstuurt. Het draaien van spreekuren spreekt me heel erg aan omdat je echt in gesprek kan zijn met elkaar. Dat betreft een andere communicatie dan met een heel ziek iemand die zich al op de verpleegafdeling bevindt. Aan de andere kant zit de uitdaging bij een groter ziekenhuis meer medisch inhoudelijk en is de supervisie die je hebt over een afdeling interessant. De werkzaamheden variëren daar meer, maar in het geval van bijvoorbeeld een academisch ziekenhuis wel vaak in één soort specialisme. Qua team merk ik niet heel veel verschillen. Hier werkt een fijn team met poli-assistentes en andere internisten. Het contact met de radiologen en de neurologen is bijvoorbeeld veel makkelijker. Het is kleinschaliger, de lijntjes zijn korter en iedereen is direct bereikbaar.”

Interne geneeskunde – wat is dat?
Op de website van Sionsberg wordt de polikliniek interne geneeskunde omschreven als een poli waar de patiënt als geheel wordt gezien. Hovsibian lacht; “Ik ben van mening dat elke dokter dat moet doen. Ik zou liever zeggen dat we een brede kijk op interne aandoeningen hebben (of combinaties daarvan) en inwendige ziekten behandelen. Je hebt natuurlijk een heleboel subgroepen binnen ‘de interne’ en als algemeen internist bekijk ik meerdere organen om door middel van onderzoek klachten te kunnen achterhalen. Vervolgens behandel ik de patiënten zelf of verwijs ik door naar andere specialisten wanneer dat nodig is.”

Van verwijzing naar verwijzing
De meeste patiënten komen via een verwijzing van de huisarts bij de poli interne geneeskunde terecht. “Vaak zijn dat verwijzingen voor klachten bij buikpijn, gewichtsverlies, suikerziekte, schildklieraandoeningen, bloedarmoede of een te hoge bloeddruk. Middels een gesprek en lichamelijk onderzoek of eventueel een aanvullend onderzoek op een andere afdeling, beoordeel ik de patiënt voor een gepaste behandeling en zet ik die behandeling in of beoordeel ik of het nodig is om ze door te sturen naar een andere specialist of hulpverlener. Het is mooi dat bijna al die extra onderzoeken in de Sionsberg plaats kunnen vinden. Eventuele hoge complexe behandelingen zoals chemotherapie en dialyse kunnen niet in Dokkum plaatsvinden. Dat zijn hoog risico therapieën en die kun je alleen aanbieden als je iemand ook kan opvangen als de therapie niet goed gaat. Daar zijn hier geen bedden voor”, legt Hovsibian uit.

Korte wachttijden als speerpunt
“Hier in Sionsberg zijn hele korte wachttijden van twee dagen tot twee weken. En dat is best bijzonder, dat zie je weinig in de rest van Nederland. Sionsberg is een zelfstandig behandelcentrum met als speerpunt geen of korte wachttijden. Dat werkt en dat is aantrekkelijk. Ik zie dan ook meerdere patiënten van verder weg, Groningen bijvoorbeeld.”

Op de vraag hoe het gemiddelde profiel van een patiënt van de afdeling in Noord-Nederland eruitziet, zegt Hovsibian: “Heel wisselend: mannen en vrouwen, jong en oud, dik en dun. Het enige wat opvalt is het hoge percentage met ‘analyse buikklachten’. Ik denk dat dat juist komt vanwege de korte wachttijden, dat patiënten met buikklachten elders minder snel terecht kunnen.” Wat Hovsibian ook heeft gemerkt deze eerste weken in Dokkum: “Patiënten hier hebben een beter luisterend oor: oké, dan gaan we dat proberen. En dat hoor ik als dokter natuurlijk graag”, lacht Hovsibian.