Maarten en Sofie Pombreu zitten samen met dochters Billie en Anna te genieten van het zonnetje op De Zijl. Het gezin uit Antwerpen is net aangekomen in Dokkum. “We zijn met de auto op doorreis naar Duitsland. Dokkum is onze eerste stop,” vertelt Maarten. “En wat is het hier gezellig, zeg! De bootjes, de winkeltjes, het water. Een idyllisch sfeertje.”

Unieke kleinschaligheid
Het gezin verblijft op vakantiepark De Schreiershoek. “Daar logeren we vijf daagjes,” zegt Sofie enthousiast. “Gisteren zijn we aangekomen en we hebben een relaxed dagje gehad.” Vandaag is de eerste dag dat de Belgen Dokkum verkennen, en het gezin is tot nu behoorlijk onder de indruk. “Dokkum is een stad met kleinschaligheid die je niet vindt in Belgische steden,” vat Maarten doeltreffend samen. “Prachtig.”

Dierentuin als verrassing
Wat staat er komende dagen verder op het programma voor de familie Pombreu? Sofie begint te vertellen: Dokkum verkennen, bootje varen in Lauwersoog, naar de dierentuin Sanjesfertier… De ogen van beide dochters lichten plotseling op. Dierentuin? “Oeps,” zegt Sofie als ze het ziet. Maarten licht lachend toe: “Dat was eigenlijk nog een verrassing voor de meisjes.”

Foto: Marit Anker