Wat vinden toeristen van Dokkum en waarom hebben ze juist deze stad uitgekozen om hun vakantie door te brengen? De redactie van In-dokkum.nl zoekt ze deze zomer op langs de waterkant, op de camping of in de winkelstraten van Dokkum. In de derde editie van onze rubriek Zomergasten: Herman en Marleen uit België.

De camper, of ‘motorhome’ zoals Herman zegt, staat pas tien minuten op zijn plek en nu al willen ze een wandeling gaan maken met Puck de hond: Herman en Marleen uit Bornem in België. Wij vragen of ze ook geïnterviewd willen worden en een paar minuten later zitten we warm en droog binnen.


Confituurtjes
Het stel is nu 14 dagen op pad en komt net in Dokkum aan vanuit Leeuwarden. Tijdens deze reis wilden ze sowieso naar Fryslân. De eerste plaats in de provincie waar ze hebben overnacht was in Sloten. “Hier hebben we onderweg confituurtjes – dat zijn potjes jam – gekocht, deze stonden gewoon buiten! Dat is onmogelijk in België” vertelt Marleen, verbaasd en vertederd over de gewoonte om hier aan de weg je zelfgemaakte jam te verkopen.

Planning
Ze hebben elektrische plooifietsen bij zich voor het maken van fietstochtjes, dit deden ze rond Volendam en Edam. Via Marken zijn ze in de camper richting Fryslân gegaan. Herman vouwt een kaart uit en laat ons zien hoe de reis is gepland. Iedere plaats op de kaart waar ze zijn geweest en nog heen willen, is gemarkeerd. Als we vragen hoe de reis tot stand is gekomen vertelt Herman dat de ANWB gids een goed hulpmiddel was. Dokkum stond aangeschreven als een stad die je niet mag missen als je eenmaal in Fryslân bent. Ze zijn van plan twee dagen in Dokkum te blijven en dan naar Groningen te gaan. Via Duitsland of Drenthe gaat de reis weer dan weer richting België.

Goeiedag
In Leeuwarden waren de campings vol. Hier in Dokkum hadden ze geluk. Ze staan op de Camperplaats, met prachtig uitzicht op de Molens, de bolwerken en de binnenstad. “Dat is uniek” zeggen ze. Zijn er nog meer dingen uniek aan Fryslân? “Mensen zeggen onderweg goeiedag, dat zijn wij ook niet gewend”, zegt Marleen. Hoog tijd om dit weer te gaan ervaren, op een terrasje in de binnenstad!