Wat vinden toeristen van Dokkum en waarom hebben ze juist deze stad uitgekozen om hun vakantie door te brengen? De redactie van In-dokkum.nl zoekt ze deze zomer op langs de waterkant, op de camping of in de winkelstraten van Dokkum. In de vijfde editie van onze rubriek Zomergasten: Henk en Willemien uit Drachten.

Er ligt een rij bootjes aan beide zijden van de Woudpoortbrug. Eén ervan is de boot van Henk en Willemien. Het is een gezellige boot en in de kajuit hangt een mooie hoed; meteen reden voor een gesprek. “De hoed is een souvenir uit Zuid-Afrika, waar we een safari hebben gedaan. Sindsdien gaat de hoed altijd mee op de boot” vertelt Henk.

Elfstedentocht
Ze varen in 19 dagen de Elfstedenroute. Zijn vanuit hun woonplaats Drachten in Earnewâld op de boot gestapt en via Franeker naar Dokkum gevaren. Ze liggen speciaal in Dokkum voor de fiets Elfstedentocht. “Hier bij de Woudpoort heb je goed zicht op alle fietsers die langskomen” zegt Henk. Trouwens, de boot ligt altijd op hetzelfde plekje. Je kunt hier met je stoelen aan de wal op het gras zitten, er is schaduw van een boom. Geweldig. Tel daarbij op de perfecte wifi in Dokkum en de dagelijkse ophaaldienst voor het afval. Geen wonder dat ze minimaal één keer per jaar naar Dokkum varen.


Oeral even sjen
Even later komt Willemien aan boord. Ze heeft een wandelingetje door de stad gemaakt. Henk hoopt dat ze iets lekkers van de bakker om de hoek heeft meegenomen. Maar helaas. Wel gezelliger nu ze weer terug is. Hoe breng je hier de dag door? vragen we. Willemien antwoordt: “We hebben wifi, we kunnen tv kijken, lezen, Rummikub spelen. En veel de stad in. Oeral even sjen”. Ze houden in ieder geval van gezelligheid en mensen om zich heen en Willemien houdt ervan om veel te zien.

Avontuur
Wanneer ze niet met de boot reizen zijn de bestemmingen ver weg. Ze waren al in de Rocky Mountains in Amerika en Canada en dus in Zuid-Afrika, waar de hoed vandaan komt. Henk vertelt over zijn broer die een bedrijf heeft in Kuala Lumpur. “Misschien ga ik daar nog wel eens heen”. Dat klinkt avontuurlijk! En dat is Henk ook. “Ik heb ook een ballonvaart gedaan en ooit een vlucht met een zweefvliegtuig gemaakt”. Wij zijn onder de indruk. Er zijn ook twee fietsen mee op de boot. Om de ‘tocht’ zelf ook te fietsen? “Nee hoor!” roepen ze in koor. “We fietsen alleen maar naar de winkel en weer terug”.

Foto’s: Marit Anker | Tekst: Marieke Andringa