zomergasten
Wat vinden toeristen van Dokkum en waarom hebben ze juist deze stad uitgekozen om hun vakantie door te brengen? De redactie van In-dokkum.nl zoekt ze deze zomer op langs de waterkant, op de camping of in de winkelstraten van Dokkum. In de eerste editie van onze rubriek Zomergasten: de brandweerdames uit Loenen.

We lopen een groep vrouwen tegemoet die de Zijl op wandelt. Een bont gezelschap met leeftijden van 25 tot 80 jaar. Deze 16 dames hebben gezellig gegeten en gaan de stad verkennen, vertellen ze. Het zijn de vrouwen van de vrijwillige brandweer uit Loenen op de Veluwe.


Sfeervol weekend
Eenmaal op de trap van het Stadhuis wordt duidelijk dat ze partners zijn van de brandweermannen. En zelf dus geen brandweervrouwen. Al vanaf 1985 komt de groep dames op de eerste woensdag van de maand bij elkaar om leuke dingen te doen. En daarnaast ze gaan één keer per jaar met z’n allen een weekend weg; deze keer is er voor Dokkum gekozen. Waarom Dokkum? “Om Bonifatius en de Sinterklaasintocht!” roepen ze. Het weekend is georganiseerd door drie van de 16 dames. Dit groepje kwam in december alvast naar Dokkum om de sfeer te proeven. “Én het eten en drinken”, voegen ze eraan toe. Kennelijk viel dit in de smaak, zodat ze hier nu met z’n allen zijn. Morgen staat er een stadswandeling met gids op het programma. Dat wordt vast heel erg leerzaam maar vooral ook heel gezellig.

Zeehond gespot
Op de vraag wat ze vandaag hebben gedaan komen de kreten ‘Wad’, ‘boot’ en ‘zeehond’ voorbij; er was een zandplaatexcursie vanuit Lauwersoog georganiseerd. Dit was een groot avontuur, vertellen de dames enthousiast. Er is een zeehond gespot en er gebeurde nog meer. Op het moment dat ze midden op het Wad weer aan boord gingen, zorgde een flinke golf voor hilariteit alom.
Het gezelschap overnacht straks in de Posthoorn. Nu nog even een wandelingetje maken, het eten laten zakken en vooral veel lol maken.

Foto’s: Marit Anker | Tekst: Marieke Andringa

Deel dit bericht: