Twee zeilboten liggen dubbel bij de Woudpoortbrug. Beide boten zijn afkomstig uit Rijnsaterwoude in Zuid Holland. De ene aan de steiger is van Ruut en zijn vrouw. Ze zijn nu zeven weken onderweg. “In de zomer gaan we altijd met de boot. De afgelopen jaren blijven we in Nederland; we worden allebei toch een dagje ouder. Daarvoor gingen we meestal naar Scandinavië en Oost-Duitsland. Vanuit Cuxhaven was het dan altijd een uitdaging om terug naar Nederland te varen vanwege de straffe westenwind”.

Kapper
De boten liggen nu vier dagen in Dokkum. Vanwege het weer, dat de afgelopen dagen niet heel goed was, wat langer dan gepland. Op de vraag waar zijn vrouw is antwoord Ruut: “Ze is naar de kapper! Jullie hebben haar net gemist.” De ‘buren’ in de achterste boot wonen in dezelfde straat in Rijnsaterwoude. Ze zijn in het echt dus ook bijna buren, hoe toevallig! Ze varen niet samen maar in Dokkum hebben ze het gezellig met elkaar.


Dokkum zien en dan sterven
Het stel is via het IJsselmeer en de Wadden naar Dokkum gevaren. “Dokkum zien en dan sterven” grapt Ruut. “Als we van boord gaan wandelen we veel over de Bolwerken. En uiteraard kwamen we ook voor Bonifatius en het graf van Dirk Rafaelsz. Camphuysen. Dokkum is zo’n mooie onderhouden stad!”. Nog even en dan vertrekken ze weer. “Over anderhalve week moeten we in Enkhuizen zijn voor de verjaardag van onze kleindochter. Nog even genieten van Dokkum”.

Foto: Marit Anker | Tekst: Marieke Andringa