Ingrid en Marc uit Leersum logeren een nachtje in de Abdij. Ze zijn lekker aan het slenteren over de Bolwerken wanneer wij ze strikken voor een interview. “We zijn er nog maar net”, vertellen ze. Eerste keer Dokkum? “Jazeker. Ik wist niet dat hier een verdedigingswal was”, vertelt Marc. “We zijn ook nog even in Ee geweest bij de steenfabriek. Ook prachtig erfgoed”.

Schier
Morgen gaat het stel naar Schiermonnikoog voor drie nachten. “We gaan vaak naar Schier. Het is daar zo heerlijk overzichtelijk. Veel rust en stilte, daar houden we van. We wandelen veel, gaan ook graag het bos in”. Ze zijn van plan om veel te gaan fietsen en wandelen op Schier. En als het weer het toelaat, in de zee zwemmen. “Dat hoort erbij hoor!” zegt Ingrid. Een nachtje Dokkum is ideaal voordat je naar Schier gaat. De boot in Lauwersoog is vlakbij.


Ver weg
De afgelopen jaren hebben ze aardig wat Friese steden bezocht. Dokkum stond in eerste instantie niet op het lijstje. “Ik ga regelmatig naar Balk om te zeilen. Daar ben je zo, vanaf Leersum. Maar Dokkum is andere koek. Door de Elfstedentocht lijkt Dokkum zo ver weg! Maar het valt ons nu reuze mee. Het is een mooie stad. Goed onderhouden, leuk dat er overal bordjes hangen. Het plan voor vandaag? “Lekker rondlopen en een eettentje zoeken voor vanavond”. Wij wijzen in de richting van de Zijl, eettentjes genoeg.

Foto: Marit Anker | Tekst: Marieke Andringa