Je kent het vast wel. Iets lekkers gehaald en twee dagen later tref je het in je Herschel rugzak. Dag over datum. Weggooien? Te gebruiken tot (TGT) en ten minste houdbaar tot (THT), we treffen het dagelijks aan als we voedingswaren kopen bij de supermarkt. We gaan er klakkeloos vanuit dat dat wel klopt en veel mensen durven amper nog een plakje kaas te nemen als het blok twee dagen over datum is. Ze gooien het weg. Zonde!

Eerst even over beide afkortingen. TGT betekent dat je een bederfelijk product in handen hebt dat je in de koelkast moet bewaren, zoals groenten, vlees en verse vis. TGT is de uiterste datum waarop je het product mag eten.

Na de THT datum zelf goed kijken en ruiken
THT tref je aan op minder bederfelijke producten die niet allemaal in de koelkast hoeven. Groente in een pot, soep in blik, koekjes. De THT datum is de datum tot welke de fabrikant een goede kwaliteit van het betreffende product kan garanderen. Na deze datum kun je het product nog probleemloos en zonder veel risico eten, al bestaat de kans dat de smaak, de geur of de kleur van het product verandert. Of dat het vitaminegehalte daalt. Na de THT datum hoef je zo’n product niet meteen weg te gooien. Veel producten zijn langer houdbaar dan je denkt. De super wil natuurlijk op zeker gaan, maar als je zelf goed kijkt, ruikt en nadenkt kun je veel minder snel weggooien. Want immers: weggooien is zonde.

Kaas bederft zo snel niet
Terug naar de kaas. Kaas waar echt nog geen schimmel op zit en die niet raar ruikt, kan prima worden gegeten. Kaas bederft zo snel niet. En datzelfde geldt voor bijvoorbeeld honing. Ook al is het behoorlijk gekristalliseerd, je kunt het nog heel lang gebruiken. Op zakken cruesli staat ook vaak een houdbaarheidsdatum, maar iedereen weet dat dit bol staat van de suiker. En suiker… precies, dat betekent dat je iets best lang kunt bewaren. Een aantal maanden zeker. De cruesli kan hoogstens minder krokant worden, maar het is nog prima eetbaar. Gewoon mixen met je Griekse yoghurt en in je Eastpak rugzak meenemen naar de sportschool. Prima eiwitboost na je workout en nog lekker ook.

Waar veel suiker inzit kan lang bewaard
Blikken groenten ofwel conserven zijn heel lang houdbaar. Soms wel twee jaar langer dan de datum aangeeft. Alleen zure groenten en fruit in blik hebben een strakkere houdbaarheidsdatum. Datzelfde geldt voor gedroogde pasta. Er staat weliswaar een houdbaarheidsdatum op de verpakking, maar tot een jaar na die datum kun je met een gerust hart een pannetje pasta ervan koken. Heb je nog altijd die gezondheidsreep in je laptoptas zitten? Check de datum, maar ook hiervoor geldt dat er vaak zoveel suiker inzit dat deze nog wel wat langer meekan.