Aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum is direct na de aankondiging afgelopen weekend, gestart met de sloop van de tijdelijke operatiekamers bij Sionsberg. Eind mei 2012 werden de units van vijf meter breed en veertien meter lang naar Dokkum vervoerd. De tijdelijke operatiekamers vervingen de bestaande operatiekamers, die sterk waren verouderd. Aanvankelijk zouden de gebouwen twee jaar lang blijven staan om intern een nieuwe operatieafdeling te bouwen. De chirurgen uit Dokkum maken inmiddels gebruik van de operatiekamers in het MCL en Nij Smellinghe. De tijdelijke operatiekamers worden daarom gesloopt en er komen 20 tot 50 zorgappartementen in het gebouw.

Nu de eerste fase – het terugbrengen en uitbreiden van de zorg in Sionsberg in Dokkum achter de rug is – richtten de eigenaren zich op het gebouw. Het gaat om een investering van 2,1 miljoen euro. De Rabobank, De Friesland Zorgverzekeraar en de gemeente Dongeradeel zijn enthousiast. Zaterdag werd een kijkdag georganiseerd waar belangstellenden de plannen konden bekijken en belangstelling konden tonen. Ook de verdere toekomstplannen van Sionsberg werden uit de doeken gedaan.

Doorbraak
Een architectenbureau heeft inmiddels de plannen uitgewerkt en kon die tijdens de kijkdag aan het grote publiek laten zien. “Ze kwamen zelf vanuit Oosternijkerk op de fiets naar Dokkum om te kijken of de nieuwe appartementen wat zijn”, laat projectleider Jacqueline Visser weten. De nieuwe appartementen krijgen een huurprijs die valt onder de huursubsidiegrens en dat spreekt aan. “Iedereen kan het betalen en de zorg is dichtbij”, vertelt Winter. Als de plannen doorgaan worden de operatiekamers weggehaald en wordt een gedeelte tussen het voormalige ziekenhuis en verpleeghuis de Waadwente gesloopt, zodat de gebouwen los van elkaar komen te staan. De appartementen komen aan de achterkant en hebben deels zicht op de groene Woudvaart. Eind 2019 moeten de appartementen klaar zijn.