In verband met een ‘zittende hernia’ kwam Cindy Monsma bij de revalidatie in aanraking met yin yoga. Ze verdiepte zich vervolgens in deze yogavorm en volgde een Teacher Training. Cindy haar oefengroepjes werden steeds groter en dus werd YinStudio Dokkum toegevoegd aan SportStudio Dokkum. “Dit was wat SportStudio nog miste”, vertelt Cindy.

Yin Yoga
“Alles bij SportStudio draait om yang; de oefeningen worden actief en krachtig uitgevoerd, alles is spiergericht. Bij yin yoga worden de oefeningen passief en zonder krachtinspanning gedaan”, legt Cindy uit. Juist met dat ontspannen had Cindy zelf moeite. Cindy wist alles van bewegen en dit stukje was onbekend terrein voor haar. “Ik ging me hierin verdiepen en steeds vaker dacht ik: dit kan ik niet voor mezelf houden, dit hebben veel meer mensen nodig! Tijdens de Teacher Training vond ik eerst vooral de anatomielessen fantastisch. Daar leerde ik over de houdingen (Asana’s) en het bindweefsel dat als een spinnenweb door je hele lichaam zit. Door rek en compressie kun je dit bindweefsel stimuleren, waardoor je soepeler wordt en bijvoorbeeld rugklachten kunt bestrijden. Later leerde ik over de ademhaling, hoe fascinerend de invloed van je ademhaling is op je centraal zenuwstelsel. Als je je ademhaling verandert, verander je je verwachting, je emoties, je mind, je reactie en daarmee je leven! Ik leerde over de energiebanen (meridianen), de yogafilosofie en mindfulness: het leven in het hier en nu, met volledige aandacht en bewustzijn. Yoga verbindt lichaam en geest, binnen en buiten, spanning en ontspanning.”

Life changing in kijk op het leven
“Momenteel vragen we zoveel van onszelf. Wij zijn de generatie die álles goed wil doen: in je werk, je sociale leven, je huis moet insta-waardig zijn, etc. We stellen zulke hoge eisen aan onszelf waarin we dat stukje ontspanning of vergeten of verleerd zijn. Dat heeft een enorme invloed op je mind en daarmee ook op je fysiek”, zegt Cindy die ervan overtuigd is dat yoga begint buiten de mat. “Het is een levensfilosofie. Je leert dat je altijd een keuze hebt. De ontdekking van yin yoga is daarmee life changing geweest in mijn kijk op het leven. Zeker tijdens deze coronapandemie. Ondanks alle ellende die we bijvoorbeeld als SportStudio doormaken vanwege de coronamaatregelen kan ik wel zeggen dat het goed met me gaat. Ik kan ook echt genieten van die dingen die wel kunnen. Yin yoga kwam op het perfecte moment in mijn leven.”

In yoga zit altijd een boodschap
Zo maakt Cindy ook weer tijd voor het lezen van boeken. “Vroeger maakte ik de keuze dat ik geen tijd had om te lezen. Door yoga leer ik waar ik energie van krijg én dat mijn hoofd lang niet altijd de waarheid vertelt. Ik ben meer vanuit mijn hart gaan leven. Het leven is zo veel mooier!”, vertelt Cindy enthousiast. Dat enthousiasme over yin yoga heeft ze ook overgebracht op haar omgeving. Direct na het openen van de YinStudio waren er al zeven uren per week die volgeboekt waren. “Blijkbaar is er zoveel behoefte aan een moment voor jezelf, een moment van ontspanning. Ook denk ik dat de drempel hier bij SportStudio laag is. Mensen kennen mij en willen het wel eens proberen. Deze milde yogavorm is geschikt voor iedereen. De meeste houdingen worden zittend en liggend uitgevoerd. Op de mat ben je op zoek naar weerstand. Het gaat er niet om hoe de houding eruitziet, maar of je de weerstand voelt op de juiste plek. De groepen zijn ook heel divers: van nuchtere sporters tot leden die speciaal voor de yoga komen.”

Yin yoga bij SportStudio Dokkum
“Dit stukje yin was wat nog miste bij SportStudio. Naast dat je yoga hoort door te geven, wilde ik heel graag dat dit onderdeel werd van onze sportschool. Dus niet alleen yoga op de ‘verloren uurtjes’ maar een volledig onderdeel”, aldus Cindy. De yin yogalessen van Cindy beginnen met het landen op de yogamat. “De dag loslaten en je richten op je eigen lichaam, puur door je ademhaling te volgen.” Daarna volgen verschillende houdingen die je drie tot vijf minuten vasthoudt. “Op zoek naar de juiste weerstand probeer je ondertussen te ontspannen. We eindigen elke les met de eindontspanning (Shavasana). Hier geef je je lichaam de tijd om alle houdingen te integreren. Ik ben elke les weer ontroerd hoe de deelnemers zich overgeven, hoe ze zich thuis voelen in mijn les.”

Vanwege de coronamatregelen worden de yin yogalessen van Cindy momenteel via een (live)stream gegeven. Zodra de regels het weer toelaten geeft Cindy elke dag yin yoga bij SportStudio Dokkum. Mocht je eens een proefles willen volgen? Laat een bericht achter via de App (0519-220091) of via de mail.