2016ledverlichtingdokkum
De gemeente Dongeradeel gaat veel van de huidige verlichting in de stad de komende tijd vervangen door ledverlichting. In 2016 wordt een Europese aanbesteding gehouden voor 1000 armaturen. Het gaat voor een deel om de verlichting op doorgaande wegen die de komende drie jaar wordt vervangen. De kosten voor het vervangen van de verlichting worden geschat op ongeveer een half miljoen euro, maar die kunnen in negen jaar tijd worden terugverdiend. Het stroomverbruik gaat namelijk van 55 watt naar 18 watt per lamp. Er zijn de afgelopen tijd met succes verschillende proeven met ledverlichting gedaan in Dokkum en een deel is al vervangen.

De nadelen van de huidige SOX-verlichting zijn onder andere dat het kwiklampen zijn – en dus slecht voor het milieu wanneer ze stuk zijn – met een beperkte levensduur en voor veel lichtvervuiling zorgen.  Er is het afgelopen jaar een proef gedaan op de Dongeradyk in Dokkum. Daar werd niet alleen de verlichting vervangen, maar werden ook een aantal lichtmasten opgeruimd. Alle lampen blijven branden gedurende de nacht op een lagere sterkte na 22.30 uur tot 6.00 `s ochtends. De huidige verlichting wordt na half elf om en om uitgezet. Eerder werden als proef aan de Rondweg-Noord lampen vervangen door ledverlichting. Ook die proef slaagde.

Op de foto: ook wanneer er een herinrichting plaatsvindt, zoals bijvoorbeeld in de Fonteinslanden, wordt de verlichting vervangen.