Er komt waarschijnlijk ruim een half miljoen euro vrij voor de herinrichting van het Sonnemapleintje. De kruising van de Hanspoort, de Hogepol en het Achterom, die officieel geen naam heeft, is onderdeel van het miljoenenplan van de gemeente om de kwaliteit van de binnenstad van Dokkum te vergroten. Wanneer de werkzaamheden precies beginnen, is nog onduidelijk.

Volledig nieuwe opknapbeurt
Het pleintje, vernoemd naar de distilleerderij waar Fedde Sonnema in 1860 voor het eerst Berenburg stookte, krijgt een volledige opknapbeurt: de oude kademuren en gracht worden weer teruggebracht, er komt meer groen en de bestaande duiker wordt vervangen, zodat er een breder water vanaf de Westersingel kan stromen. Bestaande parkeerplaatsen blijven behouden. Bovendien wordt het riool aangepakt. Omwonenden klagen al langere tijd over stank en overlast. Door het vergroten van het bestaande riool hoopt de gemeente dit tijdens hoosbuien te minimaliseren. Het Sonnemapleintje is in 2009 al eens eerder heringericht, maar dat heeft volgens de gemeente toen niet ‘het gewenste effect gehad’.

Kostenraming
Het plan kost in totaal meer dan een half miljoen euro. Daarvan komt een gedeelte uit een speciaal potje voor het opknappen van de openbare ruimte in de binnenstad van Dokkum. De kostenraming wordt 21 september voorgelegd aan de raad, die haar nog officieel goed moet keuren. Binnenkort starten ook de werkzaamheden aan de Legeweg en de voorbereidingen aan de Lange Oosterstraat en Gasthuisstraat. Het zijn allemaal projecten die ervoor moeten zorgen dat de kwaliteit van de binnenstad van Dokkum omhoog gaat en (deels) uit hetzelfde potje komen.

Foto’s: Adema Architecten