Komende jaren wordt er voor miljoenen aan investeringen gedaan in de Dokkumer binnenstad. Gemeente Noardeast-Fryslân heeft in samenspraak met de Werkgroep Binnenstad Dokkum een plan ontwikkeld voor de opwaardering van de binnenstad: project Versterking Binnenstad Dokkum. Met dit plan is ruim 1 miljoen subsidie binnengehaald uit het landelijke potje voor het aantrekkelijker maken van binnensteden. Project Versterking Binnenstad Dokkum zet o.a. in op het opwaarderen en vergroenen van straten, het ontwikkelen van een autoluwe binnenstad, het creëren van een compacter winkelgebied én het renoveren van een aantal verouderde binnenstadspanden.

Samenwerking tussen gemeente en Dokkumer investeerders
De renovatie van de verouderde binnenstadspanden wordt niet door de gemeente bekostigd, maar door de ruim tien particuliere pandeigenaren. Op deze manier willen ook zij de beleving van de Dokkumer binnenstad de komende jaren vergroten. De gemeente investeert in de openbare ruimte.

Verbouwing zes panden
Het gaat om de verbouwing van de volgende zes panden: de Dockumersluys, Van Sinderen/De Beurs, de garages aan de Lange Oosterstraat, Hoogstraat (Begijnhof), het stadsfront aan het Noorderbolwerk en de voormalige bioscoop De Harmonie aan de Legeweg. De renovaties beslaan meerdere jaren. De verbouwing van de Dockumersluys is al in volle gang en het is de bedoeling dat ook de Oosterstraat en De Harmonie nog dit jaar in de steigers zullen staan.

Herstructurering t/m 2026
Ook aan het herstructureren van de straten is inmiddels begonnen. Volgens de gemeente en Werkgroep Binnenstad Dokkum wordt hiermee het straatbeeld van Dokkum van een zeven naar een negen getild. Om de overlast voor bewoners, bezoekers en winkeliers zoveel mogelijk te beperken, worden de werkzaamheden in twee delen uitgevoerd. De Legeweg, Parksteeg en Westersingel neemt de aannemer in 2023 en 2024 op de schop; de Vleesmarkt, Diepswal, Gasthuisstraat en zowel de Kleine als Lange Oosterstraat staan op de planning voor 2025 en 2026. Het streven is om eind 2026 klaar te zijn met het volledige project.