Jan Kooistra maakt bovenstaande schildering in het kader van het tienjarig jubileum dat de Admiraliteitsdagen dit jaar zou vieren. Als basis gebruikte hij een foto van Marit Anker, zij fotografeerde jarenlang voor en op het festival. In het bijzijn van burgemeester Johannes Kramer van gemeente Noardeast-Fryslân presenteerde Kooistra zijn werk in het weekend waarin het festival had moeten plaatsvinden aan een afvaardiging van het bestuur van de Admiraliteitsdagen.

Nog nooit had hij zoveel werk van een schilderij. Maandenlang werkte kunstschilder Jan Kooistra aan een sfeerbeeld van de Admiraliteitsdagen. “Al die hoofdjes, al die lichtjes, zoiets had ik nog niet eerder gemaakt”. De voldoening is dan ook extra groot, nu er geen Admiraliteitsdagen in Dokkum zijn, maar het beeld dat iedereen zich zo haarscherp herinnert, is vereeuwigd op het doek. De tiende editie van de Admiraliteitsdagen is verschoven naar 2021. Dan vindt het maritieme festival plaats op 2, 3, 4 en 5 september. Het kunstwerk van Jan Kooistra is te bewonderen in zijn galerij aan de Diepswal in Dokkum.


Op de foto van links naar rechts: burgemeester Johannes Kramer, kunstschilder Jan Kooistra, bestuursleden Admiraliteitsdagen Eelke Zwart en Rigtje Monsma. 

Foto: Bote Sape Schoorstra