In en om Sionsberg aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum gebeurt van alles op het gebied van zorg. Om al die verhalen een plekje te kunnen geven, heeft online stadskrant in-dokkum.nl de rubriek ‘Rondom Sionsberg’. Hier komt iedere keer een verhaal van Sionsberg aan bod. In deze editie vertelt Bas de Hartog over Polikliniek Orthopedie.

In een eerdere editie van Rondom Sionsberg vertelde collega-orthopeed Wierd Zijlstra hoe een orthopeed patiënten helpt bij het verminderen van pijn aan het ‘bewegingsapparaat’, oftewel alle gewrichten, botten, spieren en pezen van het menselijk lichaam. Bas de Hartog – één van de drie orthopeden in Sionsberg – is gespecialiseerd in de traumakant (acuut letsel) van de orthopedie.

Samenwerking MCL en Sionsberg
“Meestal betreft de traumatologie mensen die letsel hebben, vaak zijn dat botbreuken. Hier in Dokkum zien we die patiënten vaak terug op de poli voor een controle of nabehandeling. Dat kunnen hele kleine letsels zijn, maar ook grotere en ingewikkelde fracturen. Soms is dat met gips te verhelpen, soms is het ernstiger en een operatie in MCL onvermijdelijk”, legt De Hartog uit over de polikliniek in Dokkum die drie dagen per week afwisselend door een van de drie orthopeden bemand wordt.

Plaatjes, schroeven en innovaties
De Hartog geeft aan dat orthopeden bij het opereren vaak een plaatje gebruiken om botter dichterbij elkaar te zetten of om botten om de juiste plek te houden. Om zo’n plaatje vast te zetten wordt een medische boor en schroeven gebruikt. “Het is belangrijk dat die schroeven niet te lang en niet te kort zijn. Voor het bepalen van de juiste afmeting gebruiken we een handig haakje om de lengte te meten. Dat is best een lastige handeling en ik heb gedacht: dat moet anders en makkelijker kunnen.”

Er bleken weinig medische innovaties te zijn op dit gebied en dus bedacht De Hartog samen met enkele andere medische specialisten een kokertje die op de medische boor geklikt kan worden, waarmee sensoren draadloze signalen doorsturen. “Hiermee wordt de benodigde lengte van de schroef veel preciezer, sneller en efficiënter opgemeten. Naar verwachting kunnen we in april 2023 de eerste menselijke testen met deze intelligentie botboor uitvoeren. Dit is een prachtig voorbeeld van samenwerkingen op medisch gebied en met investeerders.” Volgens De Hartog loopt de medische wereld achter qua innovaties. “Dat heeft te maken met alle biologische variabelen, het zijn vaak langzame processen. En dat is logisch, we hebben immers te maken met mensenlevens”, zegt De Hartog die ook merkt dat het gevoel leeft dat wát er gebruikt wordt aan medische hulpmiddelen gewoon voldoet. “En er zijn in de medische wereld eenmaal veel grenzen die je niet makkelijk over komt.”

Snelheid in diagnostiek
De Hartog is een dag per week bij Polikliniek Orthopedie van Sionsberg: “een hele fijne afwisseling met het MCL. De kracht van deze poli zit in het snelle traject. We hebben korte wachttijden en we kunnen snel de diagnose stellen. Hierdoor komen de patiënten uit een steeds groter gebied, ook wel vanuit Groningen en Drenthe. Maar de typisch Dokkumer-patiënt zijn absoluut geen klagers! Vaak lopen de Dokkumers (te) lang door met klachten, komen pas als ze écht wat hebben. Onderling zeggen we wel tegen elkaar: in Dokkum word je beloond met pathologie. Hier heb je hele duidelijke patiënten met hele duidelijke problematiek die je daardoor goed kan helpen.”

Fijne samenwerking binnen team Dokkum
“Het werkt hier erg prettig in Dokkum. Naast dat we hier als orthopeed onze focus kunnen hebben op de patiënten – en niet steeds voor andere dingen worden gestoord – is alles hier goed opgezet. Er is een vast team met assistentes die voor ons werken en verstand van zaken hebben. Zij nemen ons veel administratieve taken uit handen. We kennen elkaar goed als team, het is een fijne samenwerking.”