In en om Sionsberg aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum gebeurt van alles op het gebied van zorg. Om al die verhalen een plekje te kunnen geven, heeft online stadskrant in-dokkum.nl een nieuwe rubriek. In ‘Rondom Sionsberg’, komt iedere keer een verhaal van Sionsberg aan bod. In deze editie interviewen we zorgmanager Ingrid van der Bij over alle maatregelen die het netwerkziekenhuis getroffen heeft in verband met het coronavirus.

Naar binnen
Wie bij Sionsberg naar binnengaat, kan er niet omheen. Hier wordt goed nagedacht over de maatregelen in verband met het coronavirus. Bij de ingang staat desinfectiemiddel klaar en overal in het pand staan opvallende bordjes om anderhalve meter afstand te houden. Bij binnenkomst van de patiënt stellen de receptionistes de vereiste gezondheidsvragen. Operationeel Zorgmanager Ingrid van der Bij: “We volgen de maatregelen van het RIVM op de voet en passen als het nodig is de vragen tussentijds aan”.

Team
Sinds de uitbraak van corona is er een COVID-19 team actief in Sionsberg. Dit crisisteam komt zo vaak als nodig bij elkaar en neemt dan de verschillende richtlijnen door. Vanuit alle disciplines zitten mensen in het team om zo de patiënten maximaal te kunnen beschermen. “We hebben het geluk dat we in een gebouw gehuisvest zijn waarin we grote, ruime wachtkamers hebben en overal brede gangen”, vertelt van der Bij. Alle wachtkamers zijn zo ingericht dat we de anderhalve meter afstand goed hebben kunnen regelen. Daarnaast is er een reserve wachtruimte ingericht voor het geval dat er toch te veel mensen in een ruimte komen te zitten. Het ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de lucht maximaal ververst wordt. Ten behoeve van het personeel is een COVID-protocol opgesteld dat voortdurend geactualiseerd wordt. Daarnaast wordt de gezondheid van de zorgmedewerker gemonitord. Bij twijfel werken zij niet.

Maatregelen
Een van de maatregelen die zijn aangescherpt is het gebruik van beschermingsmiddelen door de medisch specialisten. Wanneer er langer dan drie minuten contact is, de afstand kleiner is dan dertig centimeter of wanneer het een risicovolle handeling betreft wordt er standaard een mondkapje gedragen. Op het gebied van hygiëne was Sionsberg al heel alert. Voor gebruikte ruimtes en instrumenten wordt gebruik gemaakt van extra schoonmaak. Daarnaast is het voor bezoekers de bedoeling om zoveel mogelijk alleen te komen. “We zullen gezamenlijk moeten optrekken om patiënten maximaal te beschermen tegen verspreiding van het virus”, aldus van der Bij. “Al is het natuurlijk altijd maatwerk, als een begeleider echt noodzakelijk is bijvoorbeeld”.

Uitgestelde zorg
Het landelijke beeld dat er zorg is uitgesteld, is ook het geval geweest in Sionsberg. “Je ziet wel dat er een bepaalde categorie weggebleven is”, vertelt van der Bij. Dat is voor een deel verklaarbaar en logisch, maar door alle maatregelen die genomen zijn nu niet meer nodig. Uitgestelde zorg kan ook risico’s met zich meebrengen en bovendien zorgen voor behoorlijk wat ongemak.

Kom langs
Sionsberg wil graag continuïteit van zorg blijven bieden voor haar bezoekers. “Kom alsjeblieft en stel de zorg niet langer uit”, laat de zorgmanager weten. Alle wachtlijsten zijn inmiddels weggewerkt en alle genomen maatregelen zorgen voor maximale bescherming en veiligheid van patiënten. Daarnaast is er nauw contact met collega’s van (topklinische) ziekenhuizen, waar goed contact mee is en waarnaar kan worden doorgestuurd.
“We helpe jo graach!”, eindigt Ingrid van der Bij het gesprek.