In en om Sionsberg aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum gebeurt van alles op het gebied van zorg. Om al die verhalen een plekje te kunnen geven, heeft online stadskrant in-dokkum.nl de rubriek ‘Rondom Sionsberg’. Hier komt iedere keer een verhaal van Sionsberg aan bod. In deze editie vertelt bekkenfysiotherapeut Geja de Vries over het Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum.

Het Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum helpt patiënten met klachten op het gebied van de bekken en bekkenbodem, de lage rug en de buik. Bekkenfysiotherapeut Geja de Vries vertelt dat hoewel de hoofdvestiging in Leeuwarden zit, het centrum al negen jaar lang als zelfstandige afdeling in Dokkum huist. “Ons team bestaat uit acht fysiotherapeuten, waarvan vijf in Dokkum. Dat betekent dat patiënten iedere werkdag bij ons in de Sionsberg terechtkunnen.”

Veel meer dan zwangerschapsklachten
“Veel mensen denken dat bekkenfysiotherapie er alleen is voor klachten rondom zwangerschap, maar wij doen veel meer dan dat,” vertelt Geja. “Als bekkenfysiotherapeut behandel je mannen, vrouwen én kinderen, dus je ziet van alles langskomen: zwangerschapsklachten, verzakkingsklachten, urineproblemen, blaasontsteking, obstipatiepijn, zindelijkheid… noem het maar op.” Een profiel schetsen van de gemiddelde patiënt is daarom onbegonnen werk. “De jongste patiënten zijn net twee jaar en de oudste misschien wel tweeënnegentig. Bekken- en bekkenbodemproblemen komen in alle leeftijdscategorieën voor.”

Zo bij elkaar binnenlopen
De wachttijden van de locaties in Leeuwarden en Dokkum verschillen niet zoveel, vertelt Geja. Maar ze merkt wel dat de mensen uit de dorpen het fijn vinden dat ze gewoon in de Sionsberg terecht kunnen voor hun klachten. “Het is dichtbij, laagdrempelig én je kunt hier gratis parkeren. Dat wordt over het algemeen als prettig ervaren.” Ook voor de bekkenfysiotherapeuten zelf is Dokkum ideaal, legt Geja uit, want bekkenfysiotherapie is een multidisciplinaire vorm van zorgverlening. “Bij jonge patiënten werken we vaak samen met kinderartsen, -psychologen en- therapeuten. Bij volwassen patiënten hebben we veel contact met de uroloog, de verloskundige en de chirurg. Het is ontzettend fijn dat die hier allemaal gewoon op de gang of het plein zitten. Je loopt zo even bij elkaar naar binnen en vraagt hoe het zit. Alle disciplines zijn er en de lijntjes zijn kort.”

Geen kant-en-klaar pakket
“We doen een heel uitgebreide intake, waarin we van alles vragen: problemen rondom de stoelgang, zindelijkheid, seksuele klachten, gynaecologische klachten, et cetera. Daarna laten we de patiënten vaak een dagboek bijhouden, waarin ze hun klachten zo precies mogelijk omschrijven, zodat we op die manier samen met de patiënt kunnen ontdekken wat er precies speelt en hoe we deze klachten kunnen verhelpen.” Op de vraag wat ze het allermooiste vindt aan dit vak, begint Geja te stralen. “Ik heb gekozen voor bekkenfysiotherapie omdat ik graag met mensen wilde werken, vooral met kinderen. Het is fantastisch om hen op een speelse manier te helpen en dingen aan te leren. Een bekkenklacht is nooit een klacht die puur op zichzelf staat; de oplossing is geen kant-en-klaar pakket dat we de patiënt kunnen aanreiken. Iedereen is uniek, dus het is en blijft mensenwerk. Dat maakt het ook zo leuk.”

Taboes verhelpen
“Een vraag die wij vaak krijgen is: ‘waarom doe je dit werk in vredesnaam?’ Er heerst nog heel erg een taboe rondom bekken- en bekkenbodemklachten. Een verzakking of urine- of ontlastingsverlies, dat wil niemand. Maar daarom is het juist heel fijn als je mensen kunt helpen met het verhelpen van klachten rond hun bekkenbodem. Het mooiste is als je een patiënt weer met meer zelfvertrouwen de deur uit ziet gaan,” aldus een glimlachende Geja.