In en om Sionsberg aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum gebeurt van alles op het gebied van zorg. Om al die verhalen een plekje te kunnen geven, heeft online stadskrant in-dokkum.nl een nieuwe rubriek. In ‘Rondom Sionsberg’, komt iedere keer een verhaal van Sionsberg aan bod. In deze editie maken we kennis met Hamstra, praktijk voor therapeutisch elastische kouden.

“Goedemorgen Firma Hamstra, u spreekt met Antje”. Een naam die al decennialang vertrouwd is en sinds 2001 ook in Sionsberg gevestigd is. Aanvankelijk werd gewerkt vanuit de drogisterij aan de Waagstraat in Dokkum, maar drogisterij Hamstra is inmiddels alweer vier jaar gesloten. Gediplomeerde aanmeters Ykje de Vries en Alie Soepboer werken vanuit Sionsberg samen met administratieve kracht Antje Uitterdijk voor tal van patiënten uit de regio Noardeast-Fryslân. “We zien ongeveer veertig patiënten per week”, vertelt Antje tussen de telefoontjes door.

Dikke benen
Voor een bezoek aan de praktijk van Hamstra is altijd een verwijzing van de huisarts noodzakelijk. De therapeutisch elastische kousen zijn namelijk een medisch hulpmiddel dat door de zorgverzekeraar wordt vergoed. “Het kan bijvoorbeeld gaan om klachten als zware, vermoeide en of opgezette benen”, vertelt Alie Soepboer. Vaak worden kousen voorgeschreven als afsluiting van de behandeling van lymfoedeem of veneus oedeem.
Als er na behandeling namelijk geen kousen worden aangemeten wordt kan het bereikte resultaat snel weer teniet worden gedaan. Trombose is ook vaak een indicatie voor een kous. Op maandag-, donderdag- en vrijdagochtend is de praktijk in Dokkum bemenst.

Armkousen
Hoewel het grootste deel van de klantenkring van Hamstra bestaat uit zestigplussers, is dat niet altijd het geval. Soms worden kousen ook preventief ingezet. Dat gaat dan bijvoorbeeld om staand werk, zwangerschap of bij lange reizen, waarbij kousen worden gedragen. “En er komen ook wel jongeren. De jongste jongen was geloof ik dertien, met een aangeboren afwijking”, vertelt Alie. Naast beenkousen, worden er in de praktijk ook armkousen aangemeten. Dit komt voor als gevolg van bijvoorbeeld borstkanker, waarna een lymfoedeem arm kan ontstaan.

Thuisbezoek
In principe worden de kousen in de praktijk van Hamstra in Sionsberg aangemeten. Omdat sommige patiënten hier niet tot in staat zijn, komen de dames ook veel bij mensen thuis. “Op sommige plekken kom je al jaren en dan kan het gebeuren dat je, als dank met bijvoorbeeld een doosje eieren thuiskomt ”, vertelt Alie. Door de uitbreiding van de praktijk met spreekuren in Minnertsga en Hurdegaryp levert dat een gevarieerde baan op. Ykje de Vries en Alie Soepboer hebben beide een achtergrond in de zorg en dat is in hun huidige baan erg handig. “We komen ook veel in verpleeg- en verzorgingshuizen in de regio”.

‘Elektrische kousen’
De dames zijn eigenlijk alle drie per toeval het vak ingerold. Antje werkte in de drogisterij en raakte nieuwsgierig. “Mensen haalden daar toen hun kousen nog op en ik wilde wel eens weten wat er in die doosjes zat”. Toen ze meer administratief werk ging doen, kwam er ook de mogelijkheid om dat voor de therapeutisch elastische kousen te doen. Inmiddels runt ze de administratie, heeft contact met zorgverzekeraars en verzorgt ze de planning. En ze is de vaste stem aan de telefoon. “Je maakt van alles mee. Soms bellen mensen op om elektrische kousen te bestellen. Dat moet maar even niet, zeg ik dan.”

Rotterdam
Ook Alie en Ykje maken van alles mee. “Er was bijvoorbeeld eens een mevrouw die de kousen niet meer uit kon krijgen, toen heeft ze de kousen kapot geknipt…”, vertelt Alie, voormalig verpleegkundige. “En wat ook wel opvallend is”, zo vertelt Ykje, die ook nog werkt als fysiotherapeut: “Dat sommige klanten de kousen op zondag even niet aan doen”. Behalve uit de regio, komen de klanten ook van verder. Vorig jaar werden er kousen aangemeten bij een vrouw uit Rotterdam, die met haar boot in Dokkum lag afgemeerd. “Ze belden onlangs nog om te vertellen dat ze weer langs zouden komen zodra ze in de buurt zijn”.

Blijven bewegen
De oorzaken voor het moeten laten aanmeten van de kousen zijn heel verschillend. “Vaak is het zo dat het beenproblemen al veel in de familie voorkomen. Het is vaak erfelijk bepaald. “Overgewicht, roken en staande beroepen geven in ieder geval een verhoogde kans”, vertelt Alie. De dames raden een gezonde leefstijl dan ook aan. “Hoe gezonder je lijf, des te gezonder je benen”, zegt Ykje. “Probeer daarom altijd te blijven bewegen. In ieder geval ieder uur even”, vult Alie aan. “Dat hoeft niet altijd groot te zijn, dat kan ook door de benen even goed heen en weer te bewegen”.

Hamstra is een SEMH (stichting erkenningsregeling leveranciers medische hulpmiddelen) gecertificeerd bedrijf. Ieder jaar wordt het bedrijf getoetst op deskundigheid, werkwijze en klanttevredenheid. Meer informatie is te vinden op: http://www.elastischekousenhamstra.nl/