In en om Sionsberg aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum gebeurt van alles op het gebied van zorg. Om al die verhalen een plekje te kunnen geven, heeft online stadskrant in-dokkum.nl de rubriek ‘Rondom Sionsberg’. Hier komt iedere keer een verhaal van Sionsberg aan bod. In deze editie vertelt Philippien van der Velde over haar praktijk voor Traditionele Chinese geneeskunde ‘in je element’, gevestigd in de G-vleugel van de Sionsberg.

“De kracht van acupunctuur is dat het de natuurlijke balans herstelt. Met Acupunctuur kunnen we allerlei klachten verhelpen en verlichten, maar acupunctuur kan ook heel goed preventief ingezet worden”, legt geregistreerd therapeut Philippien van der Velde uit, die sinds 2010 een eigen praktijk runt en sinds 2019 is dat in Dokkum. “Acupunctuur werkt door middel van het stimuleren van acupunctuurpunten met zeer dunne steriele naalden, wat zo goed als pijnloos is. Het vergroot je weerstand en werkt diep in op de lichamelijke en geestelijke conditie van mensen. Acupunctuur heeft zijn werking al eeuwen bewezen en tegenwoordig wordt de werking van acupunctuur ook wetenschappelijk aangetoond.”

Goedlopende praktijk
De praktijk ‘in je element’ loopt goed, Philippien van der Velde moet tegenwoordig cliënten op een wachtlijst plaatsen. “Liever help ik iedereen, natuurlijk. Veel mensen horen via-via over mijn praktijk, bijvoorbeeld wanneer ze bekenden zien die door een acupunctuurbehandeling ‘ineens zo opgeknapt zijn’. Of mensen komen omdat ze vastlopen in de reguliere zorg. Tegenwoordig zoeken mensen dan veel sneller op het internet naar andere mogelijkheden en komen dan bijvoorbeeld bij mij terecht.”

Zeer diverse klachten
De cliënten die bij Philippien van der Velde terecht komen hebben dan ook zeer diverse klachten. “Met acupunctuur kun je echt veel klachten aanpakken van darmklachten tot hormonale klachten, maar denk ook aan pijnklachten of migraine, hooikoorts of allergieën. Bij bijvoorbeeld Tinnitus (oorsuizen) kunnen we klachten een stuk dragelijker maken, maar uiteraard kunnen we niet altijd alles helemaal oplossen. En als ik denk dat het nodig is stuur ik mensen altijd door voor een beoordeling naar de huisarts.”

Bezoek zonder doorverwijzing
Andersom gebeurt dat niet: “Iedereen komt hier op eigen initiatief, nooit met een doorverwijzing. Dat gebeurde alleen in de laatste lockdown, toen wij als acupuncturist niet mochten werken zonder een doorverwijzing van een huisarts. Veel van mijn cliënten vroegen toen aan hun huisarts om een doorverwijzing. Bijzonder was dat veel huisartsen daar niet aan mee wilden werken, terwijl de cliënten aangaven baat te hebben bij de behandeling met acupunctuur. Een enkele huisarts en een specialist verwezen wel. Ik denk dat er nog steeds veel onbekend is rondom acupunctuur, ook bij huisartsen. Naar mijn idee zouden we goed kunnen samenwerken, elkaar aan kunnen vullen voor een optimale begeleiding van en zorg voor de cliënt en patiënt.”

Corona en stress
De acupunctuurbehandelingen van Van der Velde dragen bij aan een goede nachtrust, goede spijsvertering, een gezond bewegingsapparaat en een goed emotioneel welbevinden. “Corona is ook actueel in mijn praktijk; preventie – het zorgen voor een gezond immuunsysteem – blijft belangrijk, maar ook postcovid- en long covidklachten kunnen we behandelen. Stress is een belangrijke trigger voor het ontwikkelen van klachten. Stress ondermijnt zowel het immuunsysteem als het hormoonsysteem, dus ook stressreductie is erg belangrijk. Voedingsleer en bewegingsleer zijn ook belangrijke onderdelen binnen de Chinese geneeskunde. Daarom adviseer ik ook op het gebied van voeding en beweging, Zhineng Qigong is de Chinese bewegingsleer, door het doen van Zhineng Qigong kan men er zelf voor zorgen dat de energie weer op de juiste manier gaat stromen.”

Verschillende technieken – ook voor kinderen
Philippien van der Velde zet naast Acupunctuur ook Shiatsu, Moxa, Cuppen en Guasha in om lichaam, geest en ziel met elkaar in harmonie te brengen. “Als een lichaam (onbewust) stress ervaart is het vaak zo dat de energie stagneert, dit heeft gevolgen voor je gehele energiehuishouding. Via de verschillende technieken die ik toe pas gaat de energie weer stromen. Dat werkt ook zo bij kinderen en daarvoor hoef ik niet beslist naalden te gebruiken. Bij kinderen kan ik de energie reguleren door ze te behandelen met Shonishin instrumentjes en magneetjes. Kinderen hebben vaak niet heel veel nodig, reageren vaak al snel op een milde prikkel.”

Praktijk in Sionsberg
Philippien van der Velde vertelt over haar fijne plekje in de rustige G-vleugel van Sionsberg: “Doordat Sionsberg goed vindbaar is en omdat je hier makkelijk kunt parkeren, maakt dat een bezoek aan mijn praktijk laagdrempelig. De praktijkruimte zit aan de rustige kant van Sionsberg, een heerlijk rustig plekje wat nog fijner is geworden door de verduurzamingen aan het pand. Ik ontvang hier graag én in alle rust mijn cliënten.”

Kijk voor meer informatie over de verschillende disciplines en technieken van kinderacupunctuur (Shonishin), ooracupunctuur en cosmetische acupunctuur tot cursus babymassage, cursus chakra voetmassage of workshops Guasha door Philippien van der Velde, op haar website: www.acupunctuur-in-je-element.nl.