In de praktijk voor Traditionele Chinese geneeskunde ‘in je element’ van Philippien van der Velde, gevestigd in de G-vleugel van de Sionsberg, wordt naast acupunctuur ook Shiatsu, Moxa, Cuppen en Guasha ingezet om lichaam, geest en ziel met elkaar in harmonie te brengen. Philippien van der Velde is geregistreerd therapeut en volgde verschillende cursussen en opleidingen op het gebied van Westerse en Oosterse natuurgeneeskundige therapieën. “Juist in deze tijd met het coronavirus is het interessant te weten wat acupunctuur kan betekenen voor je gezondheid”, aldus van der Velde.

Acupunctuur versterkt immuunsysteem
“Vanwege het coronavirus zeggen 1600 zorgprofessionals: wacht niet op vaccin, maar werk door middel van een gezonde leefstijl aan een gezond immuunsysteem”, Philippien van der Velde legt uit dat naast een gezonde leefstijl ook met acupunctuur het immuunsysteem heel goed versterkt kan worden. “De eerste linie van het immuunsysteem wordt gevormd door de uitwendige barrière. De slijmvliezen zijn onderdeel van deze barrière. Bij veel mensen zijn de slijmvliezen verzwakt, vandaar ook veel voorkomende klachten als hooikoorts en allergieën. Met acupunctuur kan deze eerste barrière heel goed versterkt worden. Maar ook andere bepalende factoren voor een gezond immuunsysteem kunnen met acupunctuur positief beïnvloed worden. Zo kunnen behandelingen met acupunctuur zorgen voor een goede nachtrust, goede spijsvertering, een gezond bewegingsapparaat, stressreductie en een goed emotioneel welbevinden. Naast acupunctuur zijn ook dieetleer, kruidengeneeskunde en bewegingsleer een onderdeel van de Chinese geneeskunde die ingezet kunnen worden voor het versterken van het immuunsysteem. Ik adviseer mensen ook op die gebieden.”

De kracht van acupunctuur is, volgens Philippien van der Velde, dat het de natuurlijke balans herstelt. “Met acupunctuur kun je klachten verhelpen, verlichten én voorkomen. Acupunctuur vergroot je weerstand en werkt diep in op de lichamelijke en geestelijke conditie van mensen. Acupunctuur werkt door middel van het stimuleren van acupunctuurpunten met zeer dunne steriele naalden, wat zo goed als pijnloos is”, licht Philippien van der Velde toe die ziet dat acupunctuur in het midden en westen van het land al veel meer ‘ingeburgerd’ in. “Hier in het noorden kijkt men soms toch nog wat sceptisch tegen acupunctuur aan. Acupunctuur heeft zijn werking echter al eeuwen bewezen en tegenwoordig wordt de werking van acupunctuur ook wetenschappelijk aangetoond.”

Start eigen prakrijk
Philippien van der Velde volgde eind jaren negentig een cursus chakra voetmassage en vond dat zo interessant dat ze verder ging met andere cursussen: “Ik merkte steeds meer dat het werken met natuurgeneeskundige therapie heel goed bij mij past. Naast mijn toenmalige werk volgde ik steeds meer cursussen en opleidingen en in 2010 startte ik mijn eigen praktijk. Vanaf begin 2019 heb ik een praktijk in Dokkum. Als lid van de beroepsvereniging ZHONG, ben ik verplicht om me elk jaar weer bij te laten scholen in zowel de Chinese geneeskunde als de westerse medische kennis. Vanwege mijn vakopleiding Chinese geneeskunde en HBO westerse medische basiskennis ben ik een geregistreerd therapeut en daarom vergoeden de meeste zorgverzekeraars (deels) de behandeling vanuit de aanvullende verzekering”, vertelt Philippien van der Velde.

Combinatie van disciplines
De werkwijze van Philippien van der Velde is afhankelijk van de klachten van de patiënt, ze legt hierover uit: “De eerste afspraak begint met een intakegesprek. Ik ga dan uitgebreid in op de klacht en stel een aantal vragen over de verschillende lichaamsfuncties zoals de spijsvertering, het slaapritme en nog veel meer. Dit is belangrijk om een compleet beeld te krijgen van de energie­huishouding van de cliënt. Ook voel ik de pols en bekijk ik de tong. Alle informatie gebruik ik voor het opstellen van een individueel behandelplan.” De behandeling van Philippien van der Velde bestaat vaak uit een combinatie van verschillende technieken: “Ik combineer een acupunctuurbehandeling vaak  met een ontspannende Shiatsu- of nekmassage bijvoorbeeld. Dit vinden cliënten vaak erg prettig. Maar het is helemaal afhankelijk van de klachten wat ik aan technieken inzet. Soms bereik ik meer met het toepassen van een Dorn-behandeling (zachte manuele wervel- en gewrichtsbehandeling) of het toepassen van Moxa (kruid wat verwarmd wordt en waarvan de warmte diep doordringt in de meridianen en acupunctuurpunten), Cupping (massagetechniek waarbij met behulp van vacuüm gemaakte cups gifstoffen uit lichaamsweefsels naar boven worden getrokken) of Guasha (schraaptechniek gericht op het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam)”, licht van der Velde toe.

Reguliere zorg en natuurgeneeskunde
“Het mooie aan acupunctuur is dat vage of complexere klachten waar mensen al langer mee rondlopen en waar regulier soms moeilijk een remedie voor te vinden is, zoals hooikoorts, een spastische darm, migraine, fibromyalgie, hormonale- of reumatische klachten, met deze natuurlijke geneeswijze heel goed te behandelen zijn. Het is als therapeut erg mooi te zien dat het mensen helpt. Vaak blijven patiënten terugkomen om hun systeem in balans te houden of in ontspanning te komen en te blijven. Elk acupunctuurpunt doet iets op fysiek, mentaal en emotioneel gebied”, aldus Philippien van der Velde. “Voor de behandelingen in mijn praktijk is geen verwijzing nodig van een huisarts. Het is echter in sommige gevallen zeker raadzaam om eerst uw klachten door een huisarts te laten beoordelen.” Tot slot, zou het volgens Philippien van der Velde fijn zijn als de reguliere en complementaire zorg elkaar meer zouden kunnen vinden: “Naar mijn idee zouden we heel goed kunnen samenwerken, elkaar aan kunnen vullen voor een optimale begeleiding van en zorg voor de cliënt/patiënt.”

Kijk voor meer informatie over de verschillende disciplines en technieken van kinderacupunctuur (Shonishin), ooracupunctuur en cosmetische acupunctuur tot cursus babymassage, cursus chakra voetmassage of workshops Guasha door Philippien van der Velde, op haar website: www.acupunctuur-in-je-element.nl.