In de rubriek “Rondom Raadsma” nemen we een kijkje bij Raadsma. Dit bedrijf bestaat al ruim 175 jaar en werd gestart in een pand aan de Grote Breedstraat in het historische centrum van Dokkum. Inmiddels is Raadsma uitgegroeid tot een bedrijf met vier vestigingen in Noord-Nederland. In het tweede deel van de rubriek kijken we mee met Bert Alma, die het maatwerk van Raadsma voor zijn rekening neemt.

Maatwerk door Bert Alma
Het maatwerk van Raadsma bestaat uit verschillende onderdelen. Het grootste onderdeel hiervan is het op maat maken van DTS- dorpels, Dutch Threshold Systems-onderdorpels: een soort drempel welke gebruikt worden als onderkant van de omranding van een kozijn. Andere onderdelen is het maatwerk van cilinders voor sloten of het bestikkeren van werkkleding. Binnen Raadsma wordt dit werk geleverd door Bert Alma.

Bert Alma kwam voor zijn vorige werkgever vaak voor materialen bij Raadsma en is sinds april werkzaam voor dit bedrijf: “Een dorpsgenoot van mij werkte bij Raadsma en vertelde altijd over de goede werksfeer en toen ik zin kreeg in een nieuwe uitdaging kon ik hier terecht, een prachtige werkplek!”. Bert had veel ervaring in de bouw maar dit maatwerk bij Raadsma heeft hij zich allemaal aangeleerd en nu is hij vooral bezig met het op maat maken van kunststof dorpels.

DTS-dorpels op maat
“Wij zijn het enige bedrijf in Noord Nederland wat deze DTS-dorpels op maat kan leveren. Bedrijven sturen hun aanvraag naar ons toe en ik maak van zes meter lange dorpels de gevraagde exemplaren. Er komt geen computer aan te pas en alles wordt hand gemeten op de juiste lengte gesneden. Dan boor ik gaten op de juiste plek en lever de juiste neuten (steun voor het kozijn en voorkomt dat er vocht bijkomt) erbij. Op een drukke dag zet ik twaalf dorpels in elkaar.”


Bert vertelt dat het vooral aanvragen voor nieuwbouw zijn: “De fabrieken kunnen ook maatwerk leveren, dat duurt vaak drie tot vier weken. Wij kunnen in principe binnen twee dagen leveren. De zes meter lange dorpels van elk 36 kilo, worden eens per week op pallets in ons magazijn geleverd vanuit Lochem. Daar staat de grote fabriek waar de DTS-dorpels ontwikkeld worden door Kreunen Kunststoffen BV. Vanuit de bonnen die ik van ons kantoor aangeleverd krijg ga ik aan de slag.”.

Hang- en sluitwerk
Bert pakt de op maat gemaakt dorpels in plastic en het magazijn zorgt voor de juiste afhandeling aan de bezorgers. Mocht Bert tijd over hebben dan kan hij aan de slag met het maatwerk voor cilinders. Raadsma staat bekend om zijn kwalitatief goede hang- en sluitwerk. Voor gecertificeerde sloten kan Bert een sleutel op maat maken. Dit alles komt heel precies met pinnetjes en codes. De stellingen in Bert zijn werkruimte staan vol pinnetjes, cilinders en verschillende merken en modellen deurbeslag.

Bedrukken werkkleding
Naast deze twee taken houdt Bert zich ook nog bezig met het bedrukken van werkkleding. Raadsma heeft voor de bouwwereld verschillende soorten (beschermende) werkkleding die voldoet aan de ARBO-wetgeving. Deze kleding voorziet Bert van een bedrijfslogo: “Met onze drukpers voorzie ik de bestelde kleding van een logo. Het is een service die we bieden en waar een vast aantal klanten gebruik van maakt.”