Raadgevend Ingenieursburo
Raadgevend Ingenieursburo “DOKKUM” is onlangs naar de Keppelstraat in het centrum van Dokkum verhuisd. Het bedrijf startte in 1983 in de binnenstad en is na enkele verhuizingen met huidige eigenaar Dirk Jelle Hiemstra weer terug in het centrum.

Verbouwing pand Keppelstraat
De afgelopen jaren was het pand in handen van de Evangelische Boetiek (nu de Boektiek aan de Hoogstraat). Na hun verhuizing werd het pand aangekocht door Dirk Jelle Hiemstra, sinds 2003 eigenaar van Raadgevend Ingenieursburo “DOKKUM”. “De afgelopen jaren zat ons kantoor aan de Rondweg-West. Ik wilde graag een eigen pand en toen kwam deze locatie op ons pad. We hebben het volledig gestript en weer opgebouwd. Boven het systeemplafond bleken prachtige houten balken verstopt te zitten, die we een Scandinavische groene kleur hebben gegeven. Ook het gevelaanzicht hebben we in ere hersteld. Voordat de Evangelische Boetiek hier zat, zat er een klompen- en snoepwinkel. De dubbele deur die er toen was hebben we visueel weer teruggebracht in een brede enkele deur. Halverwege het lange pand, van 25 meter, hebben we extra daglicht gecreëerd middels het aanbrengen van een dakraam” licht Dirk Jelle Hiemstra over de verbouwing toe.


Raadgevend Ingenieursburo “DOKKUM”
In het nieuwe kantoor wordt door Dirk Jelle Hiemstra en collega Jan Wielenga gerekend en getekend aan constructies voor gebouwen. “We houden ons voornamelijk bezig met sterkteberekeningen. Zowel voor de zakelijke als de particuliere klanten. Denk hierbij aan berekeningen voor bijvoorbeeld een nieuwe woning of bedrijfsgebouw. Maar ook berekeningen voor verbouwingen en uitbreidingen van bestaande gebouwen doen we veel. En we controleren het draagvermogen van dakconstructies als er zonnepanelen op worden gelegd. We gebruiken natuurlijk rekensoftware, maar controleren de uitkomsten vaak nog middels handberekeningen. Zo weet je ook meteen of je je rekenmodel goed hebt ingevoerd. Daarnaast hebben Jan en ik ieder onze eigen projecten, zodat we het vier-ogen-principe binnen ons kantoor toe kunnen passen. Het vakgebied van een constructeur is zeer specialistisch, vakmensen zijn lastig te vinden. Zeker hier in het noorden. We hebben opdrachten door heel Nederland en werken fijn samen met bouwbedrijven, architecten- en ontwerpbureaus uit Dokkum en verre omstreken.” aldus Dirk Jelle Hiemstra.