2015ijsfonteindokkum
Het ontwerp voor De IJsfontein van kunstenaar Birthe Leemeijer die op De Markt in Dokkum kan verschijnen is donderdagavond overwegend positief ontvangen. De fontein die daadwerkelijk ijs moet gaan produceren wordt in het ontwerp van de kunstenaar omringd door 52 eiken en is onderdeel van 11Fountains, een project in het kader van Kulturele Haadstêd 2018. Op het hoge deel van de Markt zijn zonnepanelen bedacht om de stroom voor het produceren van het ijs op te wekken. Praktische bezwaren – onder andere over het parkeren – zagen ondernemers en inwoners van de stad wel, maar het ontwerp werd vooral met enthousiasme ontvangen.

Internationaal toerisme
Na een introductie door burgemeester Marga Waanders vertelde Anna Tilroe namens Kulturele Haadstêd 2018 kort over het totale project. De stichting 11Fountains is daarvoor in het leven geroepen. Namens die stichting selecteerde Tilroe voor de ontwerpen elf kunstenaars uit het topsegment van de internationale kunstwereld, afkomstig uit elf verschillende landen – van China en Japan tot België en Kameroen. Vanwege de rijke geschiedenis van Dokkum werd een Nederlandse kunstenaar hier het meest geschikt geacht. “Het zal mensen vanuit de hele wereld aantrekken”, aldus Tilroe.

Ziel terugbrengen op de Markt
Leemeijer wil er met haar ontwerp voor zorgen dat de omgeving van de Markt weer een ziel krijgt. “Het moet een kloppend, groen en ademend hart in Dokkum worden”. Het ontwerp brengt Bonifatius, de Elfstedentocht en de klimaatverandering samen. De fontein heeft de vorm van een ijsschots. De Haarlemse liet zich daarbij onder andere inspireren door de ijsbaarden die groeiden in de baarden van mannen die de Elfstedentocht van 1963 reden. De 52 eiken verwijzen naar de 52 martelaren die samen met Bonifatius in Dokkum werden vermoord. Ze koos samen met een bomenexpert voor de moeraseik (Quercus palustris) als meest geschikte soort voor de Markt. De projectorganisatie van Kulturele Haadstêd betaalt de Fontein. De kosten voor het beheer en onderhoud en eventuele infrastructurele aanpassingen zijn voor de gemeente Dongeradeel.

Dynamisch geheel
De fontein moet een dynamisch geheel vormen. “Dan weer zullen er ijspegels te zien zijn, later is alles gesmolten”, aldus Leemeijer. Ze denkt onder andere aan Belgisch hardsteen of Leisteen als materiaal voor de fontein. Voordat het ontwerp aan het grote publiek werd getoond konden naaste omwonenden en ondernemers het ontwerp inzien. Zij waren positief over het ontwerp, maar kritisch over het mogelijk verdwijnen van parkeerplaatsen. Dokkumer Frank van Dijk kreeg tijdens het openbare deel applaus van de aanwezigen toen hij het ‘een fantastisch ontwerp en iets waardigs voor Dokkum noemde’.

2015ijsfonteindokkum1

2015ijsfonteindokkum2

2015ijsfonteindokkum3

2015ijsfonteindokkum4

2015ijsfonteindokkum5
 
2015ijsfonteindokkum7

2015ijsfonteindokkum8

2015ijsfonteindokkum9