Outlet Dokkum bestaat tien jaar. Dit wordt vrijdag 11 oktober tussen 13:00 en 21:00 uur feestelijk gevierd onder het genot van een hapje en een drankje in de Outlet. Ook is er een draaiend rad waarbij prijzen, zoals tassen of shirts zijn te winnen die door plaatselijke ondernemers beschikbaar zijn gesteld.

Outlet Dokkum
Waar het destijds begon als een klein winkeltje aan de Gasthuisstraat is het nu uitgegroeid tot een ruim filiaal, mét een leslokaal, aan de Oranjewal. Outlet Dokkum is een leerbedrijf van ROC Friese Poort in samenwerking met Dokkumer ondernemers. De winkel wordt volledig gerund door studenten van de opleiding Handel & Ondernemerschap. Op deze manier krijgen ze te maken met alle facetten van het ondernemen. ‘’Hier leren studenten om te gaan met écht geld, échte mensen, échte producten en échte ondernemers, maar er is ook ruimte om onvolkomenheden te mogen maken’’, aldus Herbert Groenevelt, Accountmanager Bedrijven Handel & Ondernemerschap ROC Friese Poort. De studenten moeten de Outlet zelf runnen en zijn hierdoor verantwoordelijk voor het netjes houden van de winkel, de administratie, maar ook het contact met de ondernemers. ‘’Plannen, organiseren en ondernemen. Alles doen we zelf en gaat het een keer fout, dan lossen we het zelf weer op’’, vertelt een student.


Door de jaren heen
‘’Tien jaar geleden zijn we begonnen met een kleine groep van vijf ondernemers die hun producten verkochten bij ons in de Outlet. Inmiddels is dit gegroeid naar twintig ondernemers en zijn dit nog altijd de zelfde ondernemers gebleven als toen. Het concept klopt dus wel. Dit alles hadden we niet kunnen realiseren zonder de hulp van onze gouden schakel Bennie van Boerum, eigenaar Rosier, die vanaf het begin nauw betrokken is bij het concept van Outlet Dokkum’’, aldus Herbert. Een student vertelt: ‘’ Bennie helpt ons met diverse administratieve en organisatorische taken. Ook kunnen we op hem terug vallen als er geen docent aanwezig is als we hulp nodig hebben.’’ Naast de studenten van Handel & Ondernemerschap wordt de koppeling tussen studenten van andere opleidingen en de Outlet steeds meer vergroot. Zo wordt het bijbehorende klaslokaal ingericht met meubels van de opleiding Bouw en waren studenten van de opleiding Marketing en Communicatie eerder ook al betrokken bij de Outlet. ‘’Ook de komende tien jaar hopen we ons verder te ontwikkelen om studenten zo nog beter in het werkveld af te kunnen leveren’’, aldus Herbert Groenevelt.

Nieuw gezicht
Sinds 1 oktober is er een nieuw gezicht bij De Outlet in Dokkum: Betty King. Zij neemt het stokje over van Reinie Dijkstra, die daarvoor drie jaar actief was als coach voor de studenten. Sinds kort werkt Betty als docent economie bij ROC Friese Poort en hier hoort ook het coachen van de studenten in de Outlet bij. Hiervoor was Betty twintig jaar werkzaam bij Rabobank Drachten Friesland Oost en na een reorganisatie besloot ze om weer te gaan studeren en koos voor de studie Docent Algemene Economie aan de NHL te Leeuwarden. ‘’Mooier dan dit kan je het eigenlijk niet krijgen. De studenten zijn in de praktijk bezig met ondernemen en ik mag ze hierin begeleiden’’, aldus Betty.

Deel dit bericht: