Op zaterdag 16 september vindt de Open Dag van de Prins Fabriek aan de Rondweg-West plaats. Bezoekers krijgen van 11 tot 16 uur de kans om kennis te maken met de verschillende pop-up bedrijven, ondernemingen en andere organisaties die zich in de voormalige fabriek hebben gevestigd. “We hebben met z’n allen het terrein nieuw leven in geblazen,” vertelt Frederick Lourens van Qomplex, één van de initiatiefnemers van de Open Dag. “Dat willen we nu graag aan Dokkum en de rest van de regio laten zien.”

Elf diverse ondernemingen wiens deuren open staan
Er doen in totaal elf ondernemingen mee aan de Open Dag en de diversiteit is indrukwekkend: je kunt een kijkje achter de schermen nemen bij innovatieve startups als de Sloopkeamer, Elkenien Grien en Prins Group, maar ook bij Synaeda Psycho Medisch Centrum (GGZ) en nieuwe huurder Elkander Kwadrantgroep staan de deuren wijd open. “Bezoekers kunnen persoonlijk in gesprek gaan met de huurders, hun producten en diensten verkennen en zelfs het één en ander uitproberen. En op het parkeerterrein kun je bovendien genieten van bijvoorbeeld koffie of thee, een patatje mayo of een overheerlijke panini,” vertelt Frederick enthousiast.

Pop-up museum in fabriekshal
Een hoogtepunt vindt hij het pop-up museum van De Prins Fabriek. Terwijl bezoekers door de voormalige productiehallen wandelden, worden ze meegenomen op een reis door het verleden van de fabriek. En… is het al een beetje druk? Frederick knikt. “In het eerste uur hebben we al meer dan 250 bezoekers gehad. Dat is alleen maar positief. Veel mensen die een kijkje komen nemen zijn oud-werknemer bij Prins. Het is heel leuk om hun verhalen aan te horen en hun te laten zien waar we nu mee bezig zijn.”

Woningen in het vizier
Samen met de gemeente heeft de eigenaar van het terrein de toekomstmogelijkheden voor de Prinslocatie onderzocht. Er worden nu plannen ontwikkeld om dit gebied te transformeren tot een woon- en werkomgeving. Zoals het nu lijkt, blijven de kantoren aan de Rondweg bestaan. Een groot deel van de voormalige fabriekshal wordt afgebroken, omdat deze niet meer op een verantwoorde wijze te transformeren is. Hiervoor komen woningen in de plaats. Bovendien is er plaats voor meer groen en wandel- en fietspaden rondom het fabrieksterrein in het ontwerp.

De Prins Open Dag vindt plaats op zaterdag 16 september van 11 tot 16 uur. Er is voldoende ruimte om auto’s en fietsen te parkeren.