Sinds november 2022 is de sloopkamer “Sloopkeamer” (op zijn Fries geschreven) in Dokkum geopend. Bezoekers mogen alles wat er in de kamers te vinden is kort en klein slaan. “Ik heb het idee van Netflix,” vertelt eigenaresse Sandra van der Galiën lachend. “Ik zag een groep jongeren autowrakken en dergelijke stukslaan op televisie. Toen dacht ik: dat wil ik ook.”

Amerikaans fenomeen in de Prins fabriek
Nadat Sandra iets soortgelijks had gedaan tijdens een vrijgezellenfeestje, besloot ze een sloopkamer in Dokkum op te starten. Ze vond al snel een geschikte locatie achter in de Prins fabriek. Het Amerikaanse fenomeen, daar vooral bekend onder de naam smashroom of rage room, is één van de weinigen in Fryslân. Maar wat is het eigenlijk precies, zo’n smashroom? Sandra vertelt: “Veel mensen kampen met stress, problemen en kunnen hun emotionele lading niet kwijt op een gezonde manier. Thuis gooi je de borden niet stuk. Daarvoor is de Sloopkeamer. Een perfecte uitlaatklep, alles mag hier legaal kapot.” Ze voegt toe: “Natuurlijk hoef je niet beslist veel stress te hebben om te genieten van de Sloopkeamer. Het is ook heel geschikt voor bijvoorbeeld bedrijfsuitjes of vrijgezellenfeesten.”

Lekker meppen op van alles en nog wat
Van de Sloopkeamer krijg je een overall, handschoenen, een veiligheidsbril én natuurlijk een voorwerp waarmee je lekker kunt meppen. Er is volop keuze: honkbalknuppels, mokers, zelfs grote, metalen steigerbuizen. Alles om er een zo groot mogelijk sloopfestijn van te maken. En dat is niet het enige. De Sloopkeamer zorgt er ook voor dat je je kunt uitleven op van alles en nog wat. Een groot krat vol glaswerk en servies zit standaard bij de prijs in. “Het glaswerk dat ik gebruik komt bij De Posthoorn vandaan. Dan hoeven die hun oude flessen niet zelf weg te brengen. Het servies komt van de Fugelpits.” Voor een paar euro extra kun je aan de haal met oude computers, blenders, printers, noem maar op, die ter plekke bijgekocht kunnen worden. Je kunt je zelfs uitleven op oude auto’s. “En je mag natuurlijk ook zelf dingen meenemen die kapot moeten,” vertelt Sandra vol enthousiasme. “Dat vinden we alleen maar leuk.”

Meegenieten vanuit kantine
Momenteel faciliteert de Sloopkeamer twee sloopkamers. Er passen maximaal vier mensen in één kamer (i.v.m. veiligheid), dus in totaal kunnen acht mensen tegelijk aan de slag. De sessie neemt ongeveer een halfuur in beslag. Het unieke is dat je vanuit de kantine een complete helikopterblik hebt van beide sloopkamers. Groepen groter dan acht personen wisselen elkaar af, maar de wachtenden kunnen onder genot van een hapje en drankje wel meekijken met de slopers. De eigenaresse begint te lachen. “Ik heb het idee dat sommigen commentaar geven van boven nog leuker vinden dan het slopen zelf.”

Van alles mogelijk
In principe zijn er drie pakketten verkrijgbaar bij de Sloopkeamer: het slopen van min. 15 voorwerpen, het slopen van min. 25 voorwerpen en dus ook het slopen van een complete auto. Alle pakketten zijn inclusief een consumptie. Maar eigenlijk is er van alles mogelijk. Je kunt als groep je sloopsessie bijvoorbeeld combineren met lekkere borrelhapjes of zelfs met een volledig dinerbuffet. De Sloopkeamer staat tevens open voor specifieke groepsthema’s, zoals bijvoorbeeld het slopen van een kamer ingericht als kantoor. Sandra: “Je kunt gewoon even bellen of appen en dan denk ik graag met je mee.”

De Sloopkeamer bevindt zich achter op het terrein van de Prins fabriek, Rondweg-West 35, 9101BE in Dokkum. In principe is de Sloopkeamer geopend van do t/m za van 16:00 tot 21:00 uur, maar voor groepen va. 15 personen kan een uitzondering gemaakt worden. Meer weten? Kijk op de website van de Sloopkeamer. Reserveren is ook mogelijk via de website.