In de rubriek ‘Ondertussen bij’ nemen we een kijkje bij bedrijven in Dokkum of Dokkumer ondernemers. Soms hebben ze nieuws, soms openen ze deuren die anders gesloten blijven en af en toe vertellen ze een verhaal dat bij het ‘grote publiek’ niet bekend is. In deze editie nemen we een kijkje bij Zuivelcoöperatie ZUCO U.A.

Zuivelcoöperatie ZUCO U.A. opende op 1 februari 2019 de deuren van hun kleinschalige zuivelmakerij op De Zijl. Elke morgen wordt er rechtstreeks vanaf de boerderij dagverse melk aangevoerd. Hier maakt het productieteam op ambachtelijke wijze verse producten als roomijs, karnemelk, yoghurt en boter. Deze exclusieve zuivelproducten worden zowel in de winkel, als aan supermarkten en horeca verkocht.


Team ZUCO
“Het eerste half jaar van ZUCO is voorbij gevlogen!”, vertelt Sander Wijnstra van ZUCO. “Een halfjaar waarin we veel hebben geleerd, waarin we gezocht hebben naar een constante kwaliteit van onze producten en positie in de markt. Het was ook een intensieve periode: soms moesten we een stap achteruit doen om weer verder vooruit te komen. Maar het voelt zo goed met elkaar!” Sander spreekt vol trots over het team van dertien parttime medewerkers wat bij ZUCO de klanten gastvrij ontvangt: “We hebben het super getroffen met onze medewerkers. Ze waren zo betrokken met de ontwikkeling van ZUCO. Hun gastvrijheid voor de klanten is bewonderenswaardig. Elke winkelbezoeker willen zij een fijne ervaring laten beleven. Het afgelopen half jaar was voor het hele team wennen én hard werken!”

Reacties in Dokkum
Volgens Sander zijn de verwachtingen in Dokkum overtroffen. “De nieuwsgierigheid en de enthousiaste reacties van onze klanten zijn zo motiverend! Ons doel om zuivel te produceren met een knipoog naar het verleden, sloeg aan. Mensen ruiken en voelen hier een stukje nostalgie. Die link met de agrarische achtergrond zorgt voor dat stukje emotie”, stelt Sander.

Deze eerste maanden verzamelt het team van ZUCO zoveel mogelijk om alle processen in kaart te brengen. Aan de hand van deze gegevens kan er steeds bijgestuurd worden. De komende wintermaanden zal de grootse ijsdrukte voorbij zijn, krijgt de winkel winter-openingstijden en worden er nieuwe producten op de kaart gezet. “Wij werken met natuurproducten, dus eigenlijk zijn onze producten áltijd verschillend. Door het ambachtelijke en kleinschalige productieproces zullen er altijd smaakverschillen zijn voor de fijnproevers. Nu we richting de herfst gaan voegen we extra warme winterse smaken toe aan het ijs-assortiment en gaan we bijvoorbeeld meer met chocolade doen. We zitten volop ideeën waarvoor we de komende maanden iets meer tijd hebben!”, vertelt een enthousiaste Sander die graag wil bijdragen aan de winterbeleving van Dokkum.

Doelen, ambities en dromen…
De vooraf gestelde ambitie van ZUCO is een derde van de producten zelf in de winkel te verkopen. Het andere deel moet elders verkocht worden, bijvoorbeeld in supermarkten of horecagelegenheden. “Deze verdeling kunnen we nog niet helemaal waarmaken, we bouwen onze relaties geduldig en voorzichtig op. We willen goed weten wat er speelt bij de (externe) klanten en willen alle wensen waar kunnen maken. Een goede verstandhouding is zo belangrijk. Net als het delen van ervaringen. Wat ook heel fijn is om te merken, is dat deze klanten dan ook veel begrip opbrengen voor ons jonge bedrijf”, aldus Sander.

Het doel van ZUCO is meer dan het verkopen van zuivelproducten. Zuivelcoöperatie ZUCO U.A. wil consumenten ook bewust maken van hun keuzes en van alle gebeurtenissen in de agrarische sector. “Op het gebied van duurzaamheid is zoveel onduidelijk en is er veel ingewikkeld. Maar een ding weten we wel: wanneer we het lokaal houden, is dat sowieso beter!” Om deze bewustwording nog verder door te voeren is er ook een droom binnen het ZUCO-team. Sander vertelt dat er al wordt nagedacht over ZUCO 2.0. “Hier in het centrum van Dokkum werken we aan een prachtig kleinschalig productieproces. Maar we dromen echt wel van een fabriek buiten het centrum. En dan niet een productieproces in een loods, maar een combinatie met een (beleef)stal. Dat we écht zuivelproducten op de boerderij produceren”, vertelt een enthousiaste, gepassioneerde en trotse Sander Wijnstra.