In de rubriek ‘Ondertussen bij’ nemen we een kijkje bij bedrijven in Dokkum of Dokkumer ondernemers. Soms hebben ze nieuws, soms openen ze deuren die anders gesloten blijven en af en toe vertellen ze een verhaal dat bij het ‘grote publiek’ niet bekend is. In deze editie nemen we een kijkje bij Het huis van Javana.

Bij Het huis van Javana aan de Nauwstraat, worden zelfontworpen en handgemaakte sieraden verkocht. Eigenaresse en designer Hazel Birchall komt van oorsprong uit Engeland maar heeft al over de hele wereld gewoond. Ze trouwde met een Dokkumer en daarom kochten ze zeven jaar geleden een grachtenpand in de binnenstad, waar ze vijf jaar geleden startte met Het huis van Javana.


Creativiteit en oorsprong Javana
Hazel groeide op in een creatieve familie waar altijd iemand iets aan het maken was. “Sinds mijn jeugd schilder ik al en als tiener begon ik met het maken van sieraden van kralen. Die verkocht ik dan weer op de lokale markt. Tien jaar geleden opende ik in Nepal mijn eerste winkel samen met Balkrishna Asharpati, een hoog bekwaamd zilver- en goudsmid uit Kathmandu. Hij leerde mij daar in onze ‘workshop van Javana’ heel veel over het vak als zilversmid. Inmiddels woon ik niet meer in Nepal, maar ben ik wel doorgegaan met Javana, op afstand. Met alle moderne technologieën kan dat allemaal!”, aldus de enthousiaste Hazel.

Reis van de sieraden
Momenteel woont Hazel in Caïro, hier ontwerpt ze haar sieraden. Hazel vertelt over de weg van haar sieraden: “Ik heb al over de hele wereld gewoond en haal mijn inspiratie voor de ontwerpen uit mijn omgeving; de natuur, patronen of vormen in architectuur. Ik ben ook gek op vintage sieraden en ontwerpen uit de Romeinse tijd of uit het oude Egypte. Wanneer ik wat ontworpen heb, stuur ik tekeningen van mijn ontwerpen naar Balkrishna in Nepal. Hij gaat dan aan de slag met een eerste ‘masterpiece’ van mijn ontwerp, voordat we verder gaan met de handgemaakte productie door het team van zilversmeden. Hiervoor vlieg ik een paar keer per jaar naar Nepal.” Vanuit Nepal worden de sieraden naar Dokkum gestuurd of door Hazel zelf gebracht.

Vijf jaar Javana
Deze zomer was het alweer vijf jaar geleden dat Het huis van Javana in Dokkum haar deuren opende. Heel wat klanten, uit binnen- en buitenland, hebben het boetiekje aan de Nauwstraat bezocht. “Ik kan zo genieten van het directe contact met de klanten. Er komen zo veel verschillende mensen naar Het huis van Javana toe. We hebben vaste klanten die elk jaar weer terugkomen, ook mensen uit het zuiden van Nederland. Of Belgen en Duitsers. Hun reacties op onze sieraden geeft mij echt een gevoel van bevestiging dat ons vakwerk gewaardeerd wordt”, vertelt Hazel trots.

Openingstijden en toekomst
Momenteel is Het huis van Javana in Dokkum alleen geopend tijdens het toeristische hoogseizoen. De komende Admiraliteitsdagen is Sri (hoofdfoto), de dochter van Hazel, aanwezig om klanten te ontvangen. “In de wintermaanden is de winkel tijdelijk gesloten. Maar om onze klanten dan niet teleur te stellen, ben ik momenteel bezig een website te ontwikkelen. Zo zijn we het hele jaar beschikbaar en kunnen onze klanten online sieraden bestellen”, aldus Hazel. “Uiteraard houden we iedereen ook op de hoogte via social media”, voegt ze er nog aan toe.

Meer weten? Bezoek binnenkort: www.javanajewellery.com of neem contact op met Hazel via javanajewellery@gmail.com