In de rubriek ‘Ondertussen bij’ nemen we een kijkje bij bedrijven in Dokkum of Dokkumer ondernemers. Soms hebben ze nieuws, soms openen ze deuren die anders gesloten blijven en af en toe vertellen ze een verhaal dat bij het ‘grote publiek’ niet bekend is. In deze editie gaat het over de Bitcoin.

De krantenkoppen bevatten weer Bitcoin en niet zonder reden! Het gaat goed met de koers van de meest bekende cryptocurrency. Eind 2017 genoot Bitcoin de grootste hype, toen bereikte de koers een hoogtepunt van rond de $20.000. Vervolgens kelderde de koers flink en verloor men massaal het enthousiasme; men had het idee dat we deze koershoogtes nooit meer zouden zien. Niets bleek minder waar, want het oude koers record werd vorige maand aan diggelen geslagen en Bitcoin lijkt nog niet klaar met stijgen.

Wat is er aan de hand?
Laten we eens terugblikken op het vorige jaar. Vorig jaar stond in het teken van het coronavirus; het werd gekenmerkt door chaos en zorgen om de gezondheidszorg en om de economie. Het was het jaar dat er sprake was van financiële stimuli in een poging de economieën overeind te houden. Laatstgenoemde had al gauw effect op de koers van Bitcoin. Begin 2020 verhandelde een Bitcoin voor ongeveer $7.100. Op dat moment leek de richting van de koers te veranderen, en wel van neerwaarts naar opwaarts, waarmee de koers in februari van dat jaar al boven de $10.000 uitkwam. In de maand daarop, een ieder zal het zich herinneren, brak het coronavirus uit en dat zorgde ervoor dat de Bitcoin koers er flink van langs kreeg. Binnen een tijdsbestek van een paar dagen kelderde de koers tot een dieptepunt van rond de $3.900.

Geld bijdrukken
Het sentiment rond die periode laat zich raden; het was niet best. Ook toen was de grote massa ervan overtuigd dat we de koersen van eind 2017 niet meer zouden zien. Het duurde echter niet lang voordat de aandacht voor Bitcoin terugkwam, en hoe! Centrale banken begonnen namelijk met het massaal bijdrukken van geld. Zo stonden de printers in de Europese Unie en in Amerika continu aan. In juni 2020 werden zelfs meer Amerikaanse dollar gedrukt dan in de afgelopen twee eeuwen. Het gevolg was dat grote investeerders zich wendden tot andere investeringsmogelijkheden. Waarom? Omdat economen vrezen dat het massaal bijdrukken van geld uiteindelijk gaat leiden tot enorme inflatie van het fiatgeld dat we kennen. Hiermee zouden investeringen, zelfs als de hoeveelheid gelijk blijft, ook flink minder waard worden.

21 miljoen in omloop
Investeerders zochten hun heil ergens anders en niet alleen goud bleek een aantrekkelijke optie. Ook Bitcoin bleek uitkomst te bieden en de reden is interessant! Goud is minder gevoelig voor inflatie doordat de voorraad niet kan worden vergroot. Ondanks we niet compleet in kaart hebben hoeveel er nog te delven is en hoeveel er al in omloop is, weten we wel dat de voorraad eindig is. Kijken we naar Bitcoin dan is er iets opmerkelijks: Het is sinds het ontstaan van Bitcoin bekend dat er nooit meer dan 21 miljoen van in omloop zullen zijn. Ook is compleet transparant hoeveel Bitcoins er al in omloop zijn.

Investeerders
Met die informatie duurde het niet lang voordat gevestigde bedrijven zoals Square en MicroStrategy bekendmaakten te gaan investeren in Bitcoin. Zo werd de focus weerlegd van dollar naar Bitcoin. Het gevolg was dat de koers van Bitcoin enorm positief reageerde. Zo brak de koers afgelopen juli met overtuiging de $10.000 en lukte het Bitcoin om vorige maand het oude record van $20.000 te breken. Daarnaast lijkt Bitcoin nog niet klaar met stijgen en staat deze op moment van schrijven zo rond de $31.700.

Wie ook in Bitcoin wilt investeren moet natuurlijk eerst Bitcoin kopen. Zorg daarbij voor een goed plan waarin is opgenomen wanneer in te stappen en weer uit te stappen.