Ieder zijn sport. En in Dokkum is er volop keus om de sport te kiezen die bij je past. Wie van meppen houdt kiest voor badminton of tennis, voor wie liever schopt is er zelfs keus uit twee voetbalverenigingen. Ook voor wie wil rennen, wandelen of zwemmen, basketballen, handboogschieten, waterpolo of aan scouting wil doen is er een club. Vergeten we er ongetwijfeld nog een aantal. En dat het Dokkum goed gaat, is ook te zien aan de nieuwste club die de stad rijk is. Het – toch wel wat elitaire – hockey kan namelijk ook in Dokkum beoefend worden. Afgelopen weekend konden de hockeyers voor het eerst los op hun veld en dat moest gevierd worden.

En dus kwam wethouder Rebecca Slijver ook langs, volledig gericht op de nieuwe club. Leuk voor de hockey, maar voor de naastgelegen korfballers wel een klein beetje zuur. Want wat de hockeyclub binnen vier jaar lukt – een nieuw veld aangelegd krijgen – is iets waar de korfbalvereniging al zo ongeveer 50 jaar mee bezig is. Is misschien ook wat aan hun zelf te danken, want de bravoure die de hockeyers hebben, daar kunnen ze bij De Granaet nog wel wat van leren. Maar goed, het ging even over de wethouder. En haar rol. Want waar je van een wethouder mag verwachten dat ze onpartijdig is en iedere club even lief is, keerde ze de korfballers letterlijk en figuurlijk de rug toe.

Waar andere clubs de hakken in het zand zetten bij een mogelijke sportverplaatsing, werkten de korfballers telkens keurig mee aan alles. Boden de ruimte aan de hockeyvereniging, die nu de plek heeft van het voormalige korfbalveld en stelden zich telkens bereidwillig op. Misschien wel wat te keurig, want daardoor zitten ze nu met de gebakken peren. De Granaet protesteert al sinds 2022 op geheel eigen en bescheiden wijze bij het gemeentebestuur. Hoge huurtarieven – veel hoger dan andere verenigingen – kosten de vereniging jaarlijks duizenden euro’s extra.

Wethouder Rebecca Slijver erkende al tijdens een overleg in oktober 2022 dat de situatie inderdaad “scheef” is. Desondanks bleef een concrete oplossing uit. De Granaet heeft meerdere brieven en gesprekken gevoerd met de gemeente, maar die reageert traag op de kwestie. Zijn natuurlijk ook maar wat gewone jongens en meisjes, daar bij de korfbalvereniging. Uit frustratie heeft de korfbalclub zich zelfs ook tot de gemeenteraad gewend. “We hadden ons liever niet tot u als raad gewend, maar het gaat voor ons om veel geld en we kunnen en we willen niet langer meer wachten op een structurele oplossing”, schrijft het bestuur in een brief. Nog steeds heel keurig. Misschien hadden ze beter een ander logo boven de brief kunnen zetten….

Dieuwertje de Zijl

Let op: 
Dit is een column en dus geen nieuwsbericht. De schrijver/schrijfsters van een column hoeft zich niet aan het redactiestatuut van deze website te houden. Er gelden in principe nauwelijks beperkingen voor wat het onderwerp van een column kan zijn; het kan gaan van huiselijke voorvallen in Dokkum tot de wereldpolitiek. Aan columnisten wordt door de Nederlandse rechter een grote mate van vrijheid toegekend in hun columns. Deze vrijheid kan zich ook uitstrekken tot teksten die, als ze buiten een column geschreven zouden zijn, als kwetsend of beledigend gekenmerkt worden. Wil je reageren? Dat kan door een tegencolumn in te sturen via: redactie@in-dokkum.nl.