Op 1 juni, toen de horeca weer gasten mocht ontvangen, opende Lytse Lauwers de deuren op de Grote Breedstraat in Dokkum. Deze bistro is het moderne zusje van Restaurant Lauwersland in Oudwoude van Elisabeth en Edwin van der Werf.

Oudwoude en Dokkum
Sinds oktober 2018 zijn Elisabeth en Edwin eigenaar van Restaurant Lauwersland in Oudwoude. Als echte Friezen besloten ze na een periode in Giethoorn, waar ze eigenaar van een restaurant waren, weer terug te gaan naar Friesland. “In Oudwoude hebben we een prachtig restaurant waar we voornamelijk buffetten serveren. Voor een leuke hippe bistro keken we om ons heen voor een extra locatie. We hadden al goed in ons hoofd wat we wilden toen deze locatie op de Breedstraat in beeld kwam. Vlak voordat de horeca vanwege het coronavirus dicht moest, kregen wij de sleutels van het pand”, vertelt Edwin van der Werf.


Petit Bistro
In de gezellige bistro hebben Elisabeth, Edwin en het team inmiddels een sfeervolle zaak neergezet. Tafels en stoelen werden vervangen, er kwamen nieuwe kleuren op de muren, de bar werd verlengd en voorzien van een nieuw houten blad. “We hebben een super leuk team en iedereen heeft hier en in Oudwoude meegeholpen de afgelopen weken. Het personeel zal straks ook rouleren tussen beide vestigingen. Onze bistro zal zich onderscheiden door het aanbieden van proeverijen. Naast de lunch- en dinergerechten op de kaart kun je voor het diner ook kiezen uit verschillende proeverijen bestaande uit vega-, vlees- of visgerechtjes. Hierbij krijg je meerdere kleine hoeveelheden zodat je van alles wat kan proeven. Daarnaast hebben we een heerlijk ruim terras op de Breedstraat, een hele mooie locatie!” aldus de enthousiaste eigenaren.

Coronaproof
Vanuit de Koninklijke Horeca Nederland werden verschillende hulpmiddelen aangereikt om de horecaondernemingen voor 1 juni coronaproof te maken. De Lytse Lauwers heeft nog een middel ingezet: “Onze gasten krijgen een QR-code die ze met hun mobiel kunnen scannen, daarmee komen ze automatisch uit bij onze menukaart. Zo kunnen ze zelf de bestelling doorgeven. Dit scheelt weer een contactmoment met ons personeel. Dat voelt wel wat vreemd: wij houden juist van het contact met onze gasten. De toekomst zal uitwijzen of dit blijft werken”, leggen Elisabeth en Edwin uit.

Net als bij Restaurant Lauwersland is het bij Lytse Lauwers mogelijk om maaltijden af te halen.