Op donderdag 7 december opende Wethouder Hanneke Jouta samen met Onno Loonstra, eigenaar van Galerie ‘De Gloeiende Oven’, de eerste Kerstkunstsale in Dokkum. De organisator van de Kerstkunstsale is Stichting de Groene Kunst en Cultuur Dokkum. Er zijn meer dan 100 kunstwerken te koop gesteld voor 100 euro per stuk met een speciale kerstgedachte. Men kan vanaf 8 december ieder weekend tot Kerst terecht in de nieuwe galerie in de binnenstad om unieke schilderijen te bewonderen. “We vinden het als stichting van belang om op een laagdrempelige manier kunst onder de mensen te brengen. Tijdens de Kerstkunstsale krijgen kunstliefhebbers met een kleine portemonnee de kans om een uniek kunstwerk met echtheidscertificaat aan te schaffen,” aldus Femke Bourgonje, beeldend kunstenaar en bedenker van dit initiatief.

Een diverse en wisselende tentoonstelling
Tijdens de feestelijke opening konden voornamelijk deelnemende kunstenaars vanuit het hele land en stichting De Groene de galerie voor het eerst bewonderen. Daarnaast werden er een aantal gedichten voorgedragen door Erik de Boer. De Kerstkunstsale is een diverse tentoonstelling met klassieke olieverf schilderijen, abstract werk, fotografie, grafiek, beelden, glaskunst, keramiek, inkt tekeningen, assemblages, textielkunst en toegepaste kunst. Kopers konden hun pronkstuk na betaling meteen meenemen naar huis. Op de vrijgekomen plek werd direct een ander kunstwerk geplaatst. “Wat de kerstkunstsale extra speciaal maakt is dat de tentoonstelling nooit hetzelfde zal zijn. Zodra een kunstwerk is verkocht wordt er weer een nieuwe opgehangen. Zo kun je galerie de Gloeiende Oven meerdere malen bezoeken en totaal andere kunst bewonderen!,” legt Bourgonje uit.

Achterliggende gedachte
Het idee van de Kerstkunstsale is ontstaan uit een gedachte van vroeger. Omdat men in het verleden bij de (ver)koop geen idee had van de werkelijke waarde van het kunstwerk, konden ze kostbare kunstwerken voor een klein bedrag aanschaffen. De wereldberoemde ets van Rembrandt (Christus geneest de zieken) werd destijds voor 100 gulden verkocht en kreeg daarom de bijnaam “100 gulden prent”. Daarnaast heeft Stichting De Groene nog een andere visie. “Met Kerst proberen we met onze gedachten bij het Licht in de wereld te zijn. Kunst is een vorm van Licht en positiviteit. Op deze manier is het toegankelijk voor iedereen die dat op deze manier in huis wil halen of van de tentoonstelling wil genieten.”

Eerste openingsexpositie in galerie de Gloeiende Oven
Galerie de Gloeiende Oven in de Hoogstraat te dokkum werd op 7 december officieel geopend. Het zestiende-eeuwse pand uit de Admiraliteitsperiode werd gerestaureerd en gerenoveerd door eigenaar Onno Loonstra. “Dit pand wil ik gebruiken om activistische kunst of kunst met een boodschap tentoon te laten stellen. Ik maak me zorgen om de voetafdruk die wij achterlaten op aarde. Door de galerie voor dit soort initiatieven open te stellen, hoop ik mensen tot denken te zetten,” aldus Onno Loonstra.

Openingsdata en -tijden van de Kerstkunstsale zijn:
Weekend 1: vrijdag 8 t/m zondag 10 december.
Weekend 2: vrijdag 15 t/m zondag 17 december.
Weekend 3: vrijdag 22 dec t/m zaterdag 23 december.

(Zaterdag en zondag van 12:00-17:00 en vrijdag tot 21:00 uur.)