Vanaf aanstaande zaterdag 5 oktober opent Koffiebar KNUS aan de kop van de Grote Breedstraat. Marcel en team KNUS willen alle bezoekers het maximale aan kwaliteit en persoonlijkheid bieden in deze nieuwe horecagelegenheid, waar je terecht kan voor verschillende soorten koffie met wat lekkers, tot aan soep geserveerd in brood.

KNUS en een koffiebar
Bij Koffiebar KNUS kun je zeven dagen per week de hele dag terecht voor specialty koffie en is het ’s avonds een barretje, waar het knus en gezellig is. De letters in ‘KNUS’ hebben ook nog een extra betekenis: “De ‘K’ van koffie is logisch, al schenken we een nieuw soort koffie in Dokkum van het merk White Label met koffiebonen uit Brazilië. Dit label staat net als wij voor kwaliteit, we kunnen de koffie met de juiste smaak balanceren en onze klanten kunnen kiezen uit een enkele shot of dubbele shot voor de fijnproevers. We leggen je bij KNUS graag uit wat het verschil is!” vertelt de enthousiaste eigenaar Marcel van der Meulen. “De letters ‘NU’ staan voor de momentgenieter. Het team van KNUS wil graag een gezellige sfeer creëren waar persoonlijkheid, genieten en kwaliteit voorop staan. De laatste letter is de S, die staat voor soep: we serveren hier soep in brood. We willen van alles wat we hier serveren iets speciaals maken.”


Het concept van KNUS speelt al jaren in het hoofd van de pas 23-jarige Marcel, die veel ervaring opdeed met zijn bijbaan in een horecagelegenheid in Dokkum. “Ik hou van de horeca: negen van de tien keer zijn de mensen goedgehumeurd en kun je een leuk praatje maken. Bovendien hou ik van de beweging en de variatie die er bij komt kijken. Ik dacht al snel: het zou super zijn om een eigen tentje met mijn eigen stijl en ideeën te hebben. Zo ontstond KNUS in mijn hoofd en heb ik samen met mijn vriendin Neelke en bevriende ondernemers, maanden aan het ondernemingsplan gesleuteld en geschreven.”

DNA van KNUS
Wie binnenstapt bij deze nieuwe koffiebar voelt gelijk de knusse sfeer van het pand: drie verschillende etages die met elkaar zijn verbonden. Elke etage heeft verschillende soorten zitjes, ruim veertig zitplaatsen in totaal, waar je samen of in groepsverband kan zitten. De aankleding betreft een vintage-achtige look die tegelijkertijd hip en modern is. Bij binnenkomst word je welkom geheten door iemand uit het team van KNUS en krijg je een menukaart mee. Wanneer je een plekje hebt uitgezocht – met het uitzicht op de Breedstraat, boven bij de lange banken langs de muur of het knusse hoekje beneden bij het prachtige behang – kun je kiezen voor verschillende hapjes en drankjes . “We willen een plek zijn waar alles kan, waar niet te veel stress is en waar het vooral gezellig en persoonlijk is. Wij willen oprecht uitstralen dat we het waarderen dat mensen hier komen. We zijn dus niet volledig horeca, we zijn meer dan dat; we denken out of the box. We willen activiteiten organiseren en mensen inspireren.”

Menukaart
“Wij laten onze bezoekers graag ergens instappen en dan kan er gekozen worden. Door niet te veel verschillende dingen aan te bieden, maken we de keus voor onze klanten makkelijker. Dat is uniek in Dokkum”, benadrukt Marcel. Zo worden er bij KNUS vier soorten ontbijt aangeboden, enkele soorten ‘Met’-jes (“Koffie mét … of een borrel mét …”) voor bij de koffie óf bij de borrel, twee soorten soep en vier soorten piadina’s (Italiaans platbrood). Alles van de menukaart is de afgelopen maanden zorgvuldig door Marcel en zijn team bedacht en getest: “Één of twee avonden in de week heb ik samen met mijn beppe staan koken en bakken, waardoor we heel wat recepten klaar hebben liggen. Voor de koffie zijn we meerdere malen naar Amsterdam geweest om te proeven en keuren. Ook de wijnen die op de kaart staan zijn zorgvuldig geproefd en gekozen door een heel team van wijnkenners, wijnproevers, wijndrinkers en niet-wijn-drinkers. Neelke en ik hebben veel wijnkennis opgedaan in Italië en Neelke heeft met zorg de vele verschillende theesoorten geproefd en samengesteld”, legt Marcel uit.

De keuzes op de menukaart zullen blijven variëren. Niet alleen de voorkeuren van KNUS staan weergegeven. Ook de bezoekers hebben een stem in de menukaart: “Naast het suggestieboek wat altijd op de bar zal liggen, bieden we ook graag de lekkerste gebakjes van “Naam en faam” aan. Dus heb je een taart die het altijd goed doet op verjaardagen? Kom naar KNUS en wie weet komt het op onze menukaart. Dat is écht waar we op hopen: dat persoonlijke contact met mensen!”

Zaterdag 5 oktober is koffiebar KNUS voor het eerst vanaf 11.30 uur geopend, daarna elke dag van 9.00-22.00 uur.