moerbeiboom dokkum
Tijdens muziektheater TITUS, die op vrijdag 31 mei in première gaat,  introduceert Stadsbrouwerij Bonifatius een nieuw type bier; het Kloosterfruit bier. Het gaat om bier dat gebrouwen is met kloosterfruit van de zwarte moerbeiboom in Dokkum, welke tegen de zuidmuur van de Grote Kerk staat.

Een link naar de geschiedenis van Dokkum
Voor Stadsbrouwerij Bonifatius is het vooral belangrijk dat er een product is gemaakt die een link heeft met de geschiedenis van Dokkum. “Die koppeling is er, want in Dokkum is de oudste moerbeiboom van Europa te vinden, tegen de zuidmuur van de Grote Kerk. Op deze plek in Dokkum domineerde eeuwenlang het Bonifatiusklooster met Abdijtoren het stadsbeeld”, aldus Frank van Dijk. De boom, die al eeuwenoud is en oorspronkelijk uit Azië komt, is destijds door de Romeinen meegenomen naar Europa. Het plukrecht van de vruchten ligt overigens bij museum Dokkum die vorig jaar zo’n 80 kilo heeft kunnen oogsten.


Bonifatius Stadsbrouwerij
Het bier is vanaf vrijdag verkrijgbaar bij o.a. de Bonifatius Stadsbrouwerij in het centrum van Dokkum, op tien minuten loopafstand vanaf de Bonifatiuskapel. Frank van Dijk: “We hebben nu vier verschillende soorten speciaalbier, met elk een bijzonder verhaal over de geschiedenis van het Dokkumer bier. Het fruitbier maakt onze ‘storytelling’ compleet. Na de voorstellingen van TITUS presenteren we het officieel aan de leden van de Dockumer Biergilde in onze Stadsbrouwerij. Vanaf dat moment is het ook in de winkels en horeca verkrijgbaar.’’