De twaalfde kerstfair die aanstaande vrijdag 9 december in Dokkum wordt gehouden, duurt voor het eerst een heel weekend lang. Het feest begint op vrijdag om 14:00 uur met de traditionele kerstmarkt, maar ook zaterdag en zondag is heel Dokkum in de kerstsferen gehuld. Zaterdag vindt er een intieme wintermarkt plaats op de Markt. Het weekend wordt zondag afgesloten met een feestelijk muziekprogramma in de Grote Kerk.

Victoriaans decor
Vanwege het succes van de afgelopen jaren wordt de historische binnenstad van Dokkum in 2022 voor het eerst in drie jaar weer omgetoverd tot een sfeervol, historisch kerstdecor. De kerstmarkt wordt traditiegetrouw gebaseerd op het verhaal ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens. Waan je ’s weekends in Victoriaans Dokkum met duizenden betoverende lichtjes, knisperende houtsnippers, sfeervolle kerstbomen en een grote, levende kerststal. De kerstfair Dokkum staat in de top 10 van mooiste kerstmarkten in Nederland en er worden in het weekend dan ook weer honderden bezoekers verwacht.

Traditionele kerstmarkt op vrijdag
Op vrijdag staat het kerstsprookje gepland van 14:00 tot 21:30 uur. De hele binnenstad is versierd met bijvoorbeeld dennentakken, lichtjes, hout en sterren. Bijna 100 kerstkramen staan door de hele binnenstad verspreid en verkopen kerstgerelateerde koopwaar, maar ook artikelen voor het winterwonen in of bij je huis. Tijdens het rondslenteren is er natuurlijk tijd genoeg om wat lekkers te eten en te drinken bij één van de kramen of foodtrucks. Geniet van warme chocolademelk, glühwein of de echte Dickenswinterdrank mulled cider (warm gemaakte gekruide cider). Met churros, ambachtelijke patat of heerlijke pulled pork kan de maag prima gevuld worden. Op verschillende plaatsen in de straten en in kerken kun je genieten van live optredens van diverse koren, (dans)ensembles en muzikanten. Er worden tevens kerstverhalen voorgelezen in de kerken en overal tref je figuranten en kleine acts. Ook is Joris Linssen weer aanwezig bij de kerstfair in Dokkum met zijn Joris’ Kerstboom, waar hij op De Zijl samen met bezoekers van de kerstmarkt terugblikt op het afgelopen jaar. Lees hier meer over dit bijzondere initiatief.

Dokkum als winterstad
Nieuw dit jaar is dat de kerstmarkt meerdaags is. “Het plan om de kerstfair een meerdaags evenement te maken bestond al langer,” vertelt Willy de Groot, voorzitter van de Stichting Kerstfair Dokkum. De stichting heeft de afgelopen jaren voldoende financiële en organisatorische middelen verworven om een compleet weekendprogramma te kunnen verzorgen. “Deze meerdaagse kerstfair is uniek en past goed in de nieuwe traditie om Dokkum ook als winterstad meer op de kaart te zetten,” aldus De Groot. De wintermarkt op de Markt op zaterdag heeft een intiem karakter en duurt van 14:00 tot 19:00 uur. Er zijn ruim twintig kramen aanwezig met allerlei leuke kerstartikelen en -decorstukken. Foodtrucks mogen ook niet ontbreken, net als de levende kerststal. Optredens van Dansstudio Dokkum maken het kerstsprookje zaterdag compleet. Zondag vindt van 15:30 tot 17:30 uur een swingend eindconcert plaats in de Grote Kerk door Big Band Leeuwarden ’73, zangeres Elly May Efdé (Friese lady of jazz) en gastzangers Carin Seegers en Eric Ennema (Omrop Fryslân).

Programma:
Vrijdag 9 december van 14.00 tot 21.30 uur: traditionele kerstmarkt door hele binnenstad
Zaterdag 10 december van 14.00 tot 19.00 uur: intieme wintermarkt op de Markt
Zondag 11 december van 15.30 tot 17.30 uur: concert met de Big Band Leeuwarden in de Grote Kerk (entreee €7,50)