De huiskamer van Henk Hengst en Annelies van der Meer aan de Diepswal is opnieuw de uitvalsbasis van het productie team van Joris’ Kerstboom: het televisieprogramma van de KRO-NCRV komt dit jaar voor de zesde keer naar Dokkum. “Dat is wel bijzonder! Ze verblijven alleen in Den Bosch en in Dokkum”, vertelt Annelies van der Meer trots. Tijdens de kerstfair van 9 december is het productieteam bij de grote kerstboom op de Zijl te vinden voor de TV-opnames.

Den Bosch en Dokkum
Al in juli nam Annelies contact op met de producer van het programma om te vragen of Dokkum wederom op de lijst staat voor het programma van Joris Linssen. “Op dat moment was het nog wat te vroeg om daar antwoord op te krijgen, ze wisten toen nog niet of het programma zendtijd zou krijgen. Drie weken geleden wist ik zeker dat ze opnieuw zouden komen.” In de weken voor kerst reist het productieteam af naar Den Bosch en Dokkum voor opnames. Daarnaast rijden ze met het Joris’ Kerstboom Busje door het land om persoonlijke verhalen op te halen. “Heel bijzonder dus dat Dokkum opnieuw het decor is voor dit programma. Het finaleshot met de drone van alle lichtjes op en rond de Zijl blijft toch prachtig?”, aldus de enthousiaste Annelies.

Warm welkom voor productieteam
Voor producer Geoffrey Grundeken was er geen twijfel mogelijk, natuurlijk komt Joris’ Kerstboom naar Dokkum. “Ten eerste vanwege Annelies. Annelies is zo hartelijk en zorg alle keren opnieuw voor een warm welkom voor het hele team. Daarnaast valt of staat het programma met de stad die dit leuk vindt, en dat is voelbaar bij Dokkum. De samenwerking is ontzettend fijn!” Voor de zesde keer op rij verblijft het productieteam van ongeveer twintig mensen in de huiskamer van Annelies. “Heerlijk toch, die huiselijke sfeer? En mooi dichtbij de opnames op De Zijl. Wij hebben alle contacten: met de ondernemers tot de bode van het gemeentehuis bijvoorbeeld. Daar is trouwens ook koffie en thee voor de crew en een extra ruimte voor de zwaardere gesprekken.”

Verbinding
In de huiskamer van Henk en Annelies verzorgen De Posthoorn en d’Angelo kosteloos de avondmaaltijd voor het productieteam. “Die samenwerkingen hier in Dokkum met de ondernemers onderling maakt ons sterk. De verbinding is hier heel groot! Tijdens de kerstfair is Dokkum natuurlijk op z’n mooist met alle lampjes en de grote kerstboom op De Zijl. Vorig jaar werden er nieuwe lampjes gedoneerd door een anonieme sponsor, dat soort acties is bijzonder in een stad als Dokkum”, aldus Annelies.

Huwelijksaanzoek bij de kerstboom?
Hoe 9 december er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk: “Met televisie weet je het nooit. Ik weet dat ze van 16.00u tot 22.00u gaan opnemen en dat er een aantal verhalen vooraf bekend zijn. De productie houdt ook van spontane verhalen, dus kom gerust op 9 december naar De Zijl als je iemand in het licht wilt zetten die iets speciaals voor jou heeft gedaan. Of als iemand iets bijzonders voor jou betekent. En dat hoeven echt niet alleen maar verdrietige dingen te zijn, ook heel graag positieve verhalen. Als ik dan één grote oproep mag doen… Wie zou iemand ten huwelijk willen vragen? Dat lijkt me zo bijzonder: een huwelijksaanzoek bij Joris’ Kerstboom!”

Het aanmelden van verhalen kan via Annelies van der Meer: anneliesvdmeer@hotmail.com.
Joris’ kerstboom, 19 tot en met 22 december om 22.10 uur en 23 december om 22.20 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.