Johannes Kramer
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft woensdagavond bekend gemaakt dat huidig gedeputeerde Johannes Kramer (FNP) de eerste kroonbenoemde burgemeester wordt van de gemeente Noardeast-Fryslân. Dat werd woensdagavond in een korte bijeenkomst bekend gemaakt.  De voordracht door de gemeenteraad wordt vrijwel altijd overgenomen door de minister van Binnenlandse Zaken. De installatie van Kramer is gepland op 6 januari 2020. Van der Veen, die de aankondiging deed sprak van “Een herkenbaar en krachtig boegbeeld met een groot netwerk, waar de gemeente veel voordeel van kan hebben”. Een vertrouwenscommissie met vertegenwoordigers van alle acht raadsfracties heeft de sollicitatiegesprekken gevoerd.

Twaalf reacties
Op de vacature van burgemeester van Noardeast-Fryslân hadden twaalf mensen gesolliciteerd. Het ging om zeven mannen en vijf vrouwen. Een kandidaat is jonger dan dertig en een is ouder dan zestig. De rest van de kandidaten zit er qua leeftijd tussenin. De gegadigden zijn lid van de FNP (3), VVD (2), PvdA (2), CDA (1), GroenLinks (1), Lokale Partij (1) Twee kandidaten zijn geen lid van een politieke partij. De gemeente Noardeast-Fryslân ontstond officieel op 1 januari 2019 na de samenvoeging van Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland ca. Hayo Apotheker is op dit moment waarnemend burgemeester.


Johannes Kramer
Johannes Kramer is 52 jaar oud en woont met zijn vrouw en vier kinderen in Sibrandabuorren. Kramer is sinds 2011 gedeputeerde van de Gedeputeerde Staten van de provincie Friesland, in een college met CDA en PvdA. Daarnaast was Kramer van 2006 tot 2011 gemeentesecretaris van de gemeente Menaldumadeel. Hij is geen onbekende in de regio. Hij was als gebiedsgedeputeerd regelmatig in Dokkum en de regio te zien tijdens openingen, de Admiraliteitsdagen en andere festiviteiten.