Wat vinden toeristen van Dokkum en waarom hebben ze juist deze stad uitgekozen om hun vakantie door te brengen? De redactie van In-Dokkum.nl zoekt ze deze zomer op langs de waterkant, op de camping of in de winkelstraten van Dokkum. In de vijfde editie van onze rubriek Zomergasten: de families Pols en Vonder, uit Apeldoorn en Dordogne (Frankrijk). 

We lopen over een zonnig Westerbolwerk en kijken uit over de Baantjegracht. Via het trappetje lopen we naar beneden en daar treffen we een familie, ze drinken koffie op een mooie boot. Het blijken broers en zussen te zijn, van de families Pols en Vonder. Het ziet er erg gezellig uit en we worden uitgenodigd om aan boord te komen…


Tien dagen in Friesland
De familie vaart al sinds 1974 met de boot en dit jaar ging de familie, met twee boten, naar Friesland voor tien dagen. Twee gezinnen hebben een eigen boot, waarvan de ene is gehuurd in Friesland. Het andere gezin is een dagje op bezoek, omdat ze Dokkum nog nooit gezien hebben. Ze proberen ieder jaar een uitje met z’n allen te organiseren, omdat ze ver bij elkaar vandaan wonen.

Verblijf in Dokkum
Vroeger is een deel van de familie al eens eerder in Dokkum geweest. ‘’De kinderen hebben hier nog altijd goeie herinneringen aan’’, wordt er verteld. Deze dag willen ze dan ook graag veel zien van de stad. ‘’We weten nog niet precies wat we gaan doen, maar we gaan zeker even winkelen en wat mooie bezienswaardigheden bekijken.” Zo staat de IJsfontein bijvoorbeeld  hoog op het lijstje. Daarnaast willen ze nog graag gezellig met de hele club dineren, voordat een deel van de familie weer zal vertrekken.

Eerste indruk
‘’Dokkum is een fijne, gemoedelijke plek”, aldus één van de familieleden. Naast dat het vuil netjes elke dag wordt opgehaald en ze Dokkum daarmee erg schoon vinden, vinden ze de stad ook karakteristiek. ‘’Gisteren konden we zien hoe de bolwerken met een soort automatische maaier gemaaid werden, we hadden nog nooit zoiets gezien’’, vertellen ze enthousiast. Ook de mensen in Dokkum vinden ze fijn en toegankelijk. “Iedereen gegroet elkaar en is vriendelijk. Zelfs de jeugd begroet je nog, dat zie je bij ons nog maar zelden. Dokkum is natuurlijk een stad, maar door de vriendelijk begroetende mensen is het net een dorp’’, sluit iemand af.

Foto’s: Marit Anker | Tekst: Annagreet Tiersma en Annewieke Klijnstra