Het eerste Literaire Festival van Dokkum vond op zaterdag 23 september van 14.30 tot 22.00 uur plaats in de historische Bonifatiuskapel. Grote namen uit de literatuur bezochten de bruisende stad, schrijvers zoals Heleen van Royen, Adriaan van Dis en Esther Gerritsen. Tijdens het Literair Festival komen schrijvers, dichters, muzikanten en literatuurliefhebbers bijeen om te genieten van voordrachten, lezingen en alles wat met literatuur te maken heeft. Het festival werd georganiseerd door Boekhandel Van der Velden Dokkum en Bibliotheken Noord Fryslân.

Sprookjesachtig festijn
Bij binnenkomst in de Bonifatiuskapel, werden de bezoekers begroet door een ‘gedicht uit de doos’ van voormalig DongeraDichter Mark Spijkers, bij velen bekend als Graaf van Medwert. De omgeving is omgetoverd tot een sprookjesachtig festijn, sfeerverlichting hangt in de bomen en het Bonifatiuskapel draagt bij aan de atmosfeer met zijn donkere wandelgangen. ’s Middags was het eerst de beurt aan Esther Gerritsen, bekend om haar indringende romans “Dorst” en haar nieuwste boek “Gebied 19”. In een panel met gastvrouw Kirsten van Santen deelde zij haar inspiratiebronnen en schrijfproces met het publiek. Ze bood een frisse en humoristische kijk op het schrijverschap en in het bijzonder het schrijven van haar nieuwste boek, Gebied 19.  

Auteurs aan het woord
Wanneer de avond nadert neemt Jasper Albinus het podium, in zijn werk als dichter en spoken word-artist, maakt hij vraagstukken rondom identiteit, geschiedenis en politiek bespreekbaar. De dichter dook in het zwijgen rondom zijn familiegeschiedenis. En droeg een aantal gedichten voor, over het thema de dood en sloot af met een erotische voordracht genaamd “als wij dansen”. Om half zeven verzamelden de bezoekers zich in de kapel voor schrijver Adriaan van Dis, welbekend om zijn literaire oeuvre. Hij vertelde over zijn nieuwste boek “Naar zachtheid en een warm omhelzen”. Van Dis besprak wat hem inspireert als schrijver. En hoe literatuur bijdraagt bij het omarmen van veranderingen. “Het lezen van fictie verbreed mijn inzichten. Het laat je dingen voelen die normaal gesproken verder van je weg staan,” aldus Adriaan van Dis. Ook Heleen van Royen deelde haar schrijftips als romanschrijfster en columniste. Ze vertelde over haar nieuwste boek “Juice”. 

Diverse artiesten en boeken
Het Literair Festival had een goed gevuld programma, de bezoekers hoefden voor geen moment stil te zitten. De schrijvers werden afgewisseld door diverse artiesten. Zoals Hiske Oosterwijk en Peter van der Zwaag, Nyk de Vries, Bean & Ford en De Literaire Boyband. Op het sfeervolle horecaplein konden bezoekers genieten van onder andere koffie, wijn, bier, appeltaart, patat en nog veel meer, voor elk wat wils. Uiteraard waren er ook boeken te koop en was er tijd om ze te laten signeren door de auteurs.