Dokkumer Marten Bekkema van Bekkema Meubelmakerij maakte onlangs zijn duizendste tafel; een eettafel met aan de zijkant een knikkerbaan. Naast tafels maakt Bekkema nog veel meer in zijn meubelmakerij; Bekkema is gespecialiseerd in het maken van meubelen met de unieke combinatie van RVS/staal met hout.

Starten van een eigen bedrijf
Voordat Bekkema met zijn eigen bedrijf startte had hij al veel ervaring opgedaan bij verschillende bedrijven. Bekkema vertelt hoe hij in deze business terecht kwam: “Ik ben geboren in Wijnjewoude en daar had mijn vader een eigen landbouwmechanisatiebedrijf. Ik werkte er tien jaar en er was sprake van dat ik het bedrijf over zou nemen, helaas bleek dat destijds geen perspectief te hebben en zo kwam ik terecht bij Spinder Products. In deze meubelbranche was ik ruim twaalf jaar actief als chef productontwikkeling. Nadat het bedrijf failliet ging zag ik een oproep in de krant dat ze in Oosternijkerk een meubelmaker zochten die zich aan wilde sluiten bij een coöperatie. Dat was mijn start als zelfstandig meubelmaker.”


De Westereen
Na twee jaar spatte de coöperatie uiteen, Bekkema en een deel van zijn collega’s vertrokken naar de leegstaande Trion-locatie in Zwaagwesteinde. Ruim zes jaar geleden begon Bekkema hier aan zijn eigen meubelmakerij. “In dit verzamelgebouw, met onder andere kantoren, zijn meerdere meubelmakers gevestigd zodat we gebruik kunnen maken van elkaars machines en expertise. Een perfecte constructie en samenwerking.” legt Marten Bekkema uit.

Opbouwen klantenkring
“Toen ik hier begon had ik geen klantenkring opgebouwd, ik ben gewoon begonnen met dingen maken. En toen kwam er bij toeval iets heel leuks op mijn pad.” vertelt de enthousiaste Bekkema. “Ik plaatste een tafelblad op Marktplaats en daar werd op geregeerd door een jongen uit Amsterdam. Hij en een maat wilden wel twee van dat soort lange tafels bestellen. Toen ik ze in Amsterdam in een grachtenpand afgeleverd had, belden ze me later die week. Ze waren als vrienden bezig met het opzetten van een website www.tafelstore.nl, of ik de website wel wilde vullen met mijn meubels. Dus de afgelopen jaren heb ik heel wat tafels en andere meubels voor deze Amsterdammers gemaakt. Helaas hebben de drie heren het inmiddels veel te druk met hun andere bedrijven en dus staat deze website wat stil…”

Samenwerking met Dokkumers
Naast de Amsterdamse opdrachten heeft Bekkema meerdere samenwerkingen. Zo werkt hij ook veel voor designer Frank van Dijk van ontwerpstudio ByFrank. “Ja, dit is een hele mooie samenwerking. Frank komt als designer op heel wat plekken en mag die dan ontwerpen en inrichten. Hij vraagt mij dan vaak voor de uitwerking. Ze heb ik alle meubels voor de twee brouwerijen van Dokkum gemaakt. Frank vertelt mij dan wat hij gemaakt wil hebben aan de hand van een foto of een schets: hij weet wat ik kan en ik weet wat hij wil. Veel woorden zijn daar dan niet voor nodig.” vertelt Bekkema vol enthousiasme.

Duizendste tafel
De duizendste tafel werd onlangs bedacht door Dokkumer Wytse Piersma. Hij ontwierp een eettafel met aan het uiteinde een knikkerbaan voor bij hem thuis en Marten Bekkema voerde deze opdracht uit. “Zo hoop ik nog veel meer meubelstukken te maken. Voor de zakelijke markt én voor particulieren door heel Nederland. Drie weken geleden ging er zelfs een tuintafel naar Curacao! Ik sta bekend om mijn tafels, maar ik kan nog veel meer: kasten, lampen, bureaus, winkel- en horeca inrichtingen of stalen deuren… Bedenk het maar!” aldus Marten Bekkema.