In een garage aan de Vleesmarkt in Dokkum werden deze week de laatste voorbereidingen getroffen door broers Nol en Bert Kuipers en Hein Pieter Groeneveld uit Dokkum voor hun trip naar Scandinavië. Zondag vertrekt het drietal samen met Erik van Hengel om in twee auto’s aan de toertocht te beginnen. Acht dagen lang toeren voor het goede doel: Support Kids. De Cold Classic Car Experience van 2020 start op maandag 10 februari en op zaterdag 15 februari 2020 gaan de teams weer richting Nederland.

Met oud naar koud
De Cold Classic Car Experience is een kleinschalige toertocht voor auto’s die ouder zijn dan 30 jaar. Deze is begin maart 2018 voor het eerst verreden. De CCCE is ontstaan omdat het team De Zware Hufters na 6 jaar deelname aan de Carbage Run eens iets anders wilde. Ook de Dokkumers deden een aantal keren mee aan diezelfde race en kiezen bewust voor een andere tocht. Met maximaal 20 teams gaan ze op maandag de uitdaging aan vanaf het startpunt Gotenburg in Zweden. Via de mooiste wegen doorkruisen ze het witte Zweden en Noorwegen.

Uitdaging
Dat de auto’s flink op hun donder krijgen blijkt wel. In de garage staan twee ingedeukte deuren van de oranje Reunalt 4. “Daar is een auto in de zijkant gereden”, vertelt Bert Kuipers. “De rolkooi heeft alles toen opgevangen en Hein Pieter bleef daardoor gelukkig ongedeerd”. Er wordt nog volop gesleuteld om de auto technisch in orde te krijgen. Ook de groene Renault had meerdere keren pech. “Het mooie aan deze race ten opzichte van de carbage run is dat er technische ondersteuning mee is. Toen ik twee jaar geleden mijn radiateur scheurde, heeft de techcrew samen met mij de hele gesleuteld”, vertelt Kuipers. En mijn schokbrekers heb ik ook al eens stuk gehad. “Twee keer!”, vult Hein Pieter hem aan.

Winnaar
Het gaat om uitdagende routes die best wat van mens en machine vragen en om het rijden over de kleinere wegen, en dat betekent niet veel kilometers per dag. Voor de mannen is dat juist ook het voordeel van de race. “Tijdens de carbage run moesten we telkens met oordoppen in rijden vanwege de herrie die de motor gaf. Dat is nu wel anders”. Daarnaast krijgen de teams een aantal opdrachten om uit te voeren. Degene die het beste de opdrachten volbrengt krijgt de meeste punten en heeft daarmee de eer de winnaar te worden van de CCCE 2020.

Support Kids
De reis staat voor de Dokkumers in het teken van Support Kids. In de ogen van Support Kids heeft elk kind recht op een maatje. De meeste kinderen vinden zelf zo’n maatje, maar sommige kinderen kunnen daar wel wat hulp bij gebruiken. Support Kids maakt dat mogelijk door sociaal zwakkere of eenzame kinderen te koppelen aan vrijwilligers. Het maatje spreekt regelmatig af met het kind, helpt het kind zelfredzamer te worden en draagt bij aan een gezond sociaal netwerk. Daarnaast motiveert het maatje het kind om deel te nemen aan de samenleving. De Dokkumers worden gesponsord door onder andere Albert Heijn Dokkum, RP Keukens&Sanitair, Juwelier Piersma, De Boer en Egberts advocaten en vele anderen.